Evropska komisija opominje Austriju: Mi ne delimo decu!

Evropska komisija je pokrenula postupak protiv Austrije zbog novih propisa o indeksaciji dečjih dodataka koji diskriminišu decu koja ne žive s roditeljima u Austriji.

Austrijski parlament je oktobra prošle godine usvojio propis, kojim se visina dečjeg dodatka prilagodjava životnim troškovima u državi u kojoj žive deca za koju roditelj, koji je zaposlen u Austriji, dobija dečji dodatak.

Evropska komisija je odmah upozorila Austriju da takva indeksacija „nije predvidjena nigde u EU pravu budući da je diskriminacija“.

Za EU ne postoje deca dve kategorije, saopšteno je.

Austrija je 2017. godine isplatila 253 miliona evra na ime dečjeg dodatka za decu koja žive u inostranstvu. Najviše ih je u Madjarskoj, a slede Slovačka, Poljska i Rumunija.

Austrijska ministarka za porodicu Julija Bogner-Štraus je ovu meru ocenila kao „novu pravičnost“ i najavila da će njenom primenom, koja je počela 1. januara 2019. godine, biti uštedjeno 114 miliona evra. Glasove protiv je pokušala da ukloni tvrdnjom da će nekoj deci dečji dodatak biti i povećan – onoj koja žive u Norveškoj i Švajcarskoj u kojoj su troškovi života viši nego u Austriji.

Iznos koji Austrija isplaćuje na ime dečjeg dodatka za decu koja žive u inostranstvu značajno je povećan tokom poslednjih 15 godina: sa 192 miliona evra za 94.000 dece, uglavnom iz drugih EU država, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske. Preko 227 miliona evra za 111.000 dece, na 249 miliona evra za 122.000 dece uglavnom iz Madjarske, Slovačke, Poljske i Rumunije u 2015. godini.

Jedino što je kod ovog rešenja uznemiravalo Austriju je osoblje za negu starih, koje i toj zemlji nedostaje, i namerna je da te kadrove privuče iz inostranstva. Ali iskustvo Austrije govori da negovateljice iz inostranstva obično već imaju odraslu decu.

Pokretanje postupka protiv Austrije opomena je i Nemačkoj, u kojoj je prošle godine vatreno raspravljano o istoj temi i razmatrana mogućnost usvajanja austrijskog rešenja. Ali je konačna odluka odložena.

Nemačka je 2018. godine isplatila 402 miliona evra dečjeg dodatka za 252.000 dece, koja žive u inostranstvu, od čega su 123.855 dece koja žive u Poljskoj.

Rast je i u Nemačkoj značajan: 2012. godine je isplaćeno 75 miliona evra na ime dečjeg dodatka za decu koja ne žive u Nemačkoj.

Naročito se ovim isplatama protivi vlast u Bavarskoj i tvrdi da se ovaj dečji dodatak zloupotrebljava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com