Evropska solidarnost: Nemačka uzima 50 bolesne dece izbeglica iz grčkih logora

Nemačka je odlučila da uzme 50 bolesne dece bez roditeljske pratnje iz prenatrpanih i zdravstveno nebezbednih grčkih izbegličkih logora.

Tokom oštrog sukoba s Turskom oko 3,5 miliona sirijskih izbeglica, osam država Evropske unije saglasilo se da pokaže podršku Grčkoj i istovremeno human odnos prema najugroženijem delu izbegličke populacije. One su izrazile spremnost da preuzmu 1.500 dece izbeglica.

Ali u panici oko pandemije koronavirusa ovo obećanje, iako još aktuelnije nego ranije, odloženo je za manje napeta vremena dok Luksemburg nije objavio da mu je dosta da „Francuska čeka Nemačku, a Nemačka Francusku“ i odlučio da preuzme 10 te dece.

I tako se Luksemburgu pridružila Nemačka spremna da ih preuzme 50.

Neki dan je objavljena odluka Evropskog suda prema kojoj su Poljska, Češka i Madjarska prekršile evropsko pravo kad su svojevremeno odbile da prime tim državama dodeljenu kvotu od ukupno 160.000 izbeglica, kao pomoć Italiji i Grčkoj.

Poljska je trebalo da preuzme 6.182 izbeglice, ali nije preuzela nikog, Madjarska je trebalo da preuzme 1.294 izbeglice, nije preuzela nikog i Češka je trebalo da preuzme 2.691 izbeglica, a preuzela je 12.

Odluka ne povlači nikakvu sankcije, ali je navodno važan putokaz za budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com