Frakcijska borba u vladajućoj stanci Nemačke: Traže smenu Angele Merkel s funkcije šefa partije

Unija vrednosti, konzervativna frakcija u vladajućoj nemačkoj CDU/CSU, zatražila je danas da Angela Merkel bude smenjena s funkcije šefa Hrišćansko-socijalne unije (CDU).

Frakcija koja okuplja protivnike politike prema izbeglicama, koja se pripisuje nemačkoj kancelarki, nastala je u martu prošle godine i čine je konzervativni članovi CDU i CSU.

Oni su danas, piše list Velt, objavili „Pet teza za jaku Nemačku“ u kome se navodi: „CDU sada treba suštinska i personalna obnova“‘.

Unija vrednosti se izričito protivi da Angela Merkel na partijskom kongresu, koji se održava početkom decembra u Berlinu, bude ponovo izabrana za šefa partije. Merkelova je već objavila da će se za tu funkciju opet kandidovati.

Članovi Unije vrednosti traže obnovu stranke u duhu Helmuta Kola, Ludviga Erharda i Konrada Adenauera.

Unija vrednosti takodje ističe svoje protivljenje prijemu novih migranata u Nemačku: „Sposobnost Nemačke za novi prijem je prekoračena“, navodi se u tom papiru i dodaje: „Mi zahtevamo ograničavanje neto imigracije na nulu i asimilaciju onih koji dobiju pravo na ostanak“.

Rukovodstvo CDU u avgustu će raspravljati o rizicima frakcijskih borbi, budući da je u stranci formirana i Unija centra koja se oštro protivi izbegličkoj politici ministra unutrašnjih poslova Horsta Zeehofera (CSU).

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja „Deutschlandtrend“ CDU ima podršku od 29%, odnosno nikad nižu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com