Hoće li Nemačka izbeglicama zalupiti vrata ili ih (samo) vratima po prstima

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je, svedoči sa lica mesta Frankfurter algemajne cajtung, pobledeo. Zamoljen da komentariše najsvežiju vest: bavarska CSU napušta koaliciju sa sestrinskom CDU i vladu! Srećom brzo je stigla ispravka – fake news, što bi rekao Donald Tramp.

Ali stvar je toliko ozbiljna, da se Zajbert jedva povratio: odnosi izmedju Markusa Zedera i Horsta Zeehofera (CSU), s jedne strane, i nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU), s druge strane, pred pucanjem su.

Ministar umutrašnjih poslova Zeehofer insistira na usvajanju njegovog plana od 63 tačke za rešavanje pitanja azilanata, a naročito je kategoričan da se sa nemačke granice automatski vraćaju svi pretendenti na azil koji su već registrovani u nekoj drugoj zemlji. Potajno ga, veruje se, podržava i deo CDU.

Kancelarka je spremna na kompromis: da se sa granice vraćaju oni koji su već jednom odbijeni, ali pošto se postignu bilateralni dogovori  sa državama u koje bi bili vraćeni. Misli se i na Madjarsku, Austriju i Italiju, na Viktora Orbana, Sebastijana Kurca, Matea Salvinija… Molim?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com