Humanost na ispitu: EU Turskoj pomogla sa manje od 1 evra po izbeglici dnevno

Čelnici Evropske unije na čelu s predsednicom Evropske komisije Ursulom van der Lajen posetili su danas grčko-tursku granicu gde je gospođa van der Lajen obećala Grčkoj, suočenoj s pritiskom izbeglica iz Turske, pomoć od 700 miliona evra.

Ona je rekla da bi 350 miliona evra Grčkoj bilo isplaćeno odmah, a ostatak restrukturiranjem evropskog budžeta.

Mediji u Evropskoj uniji tvrde da se u najnovijoj izbegličkoj krizi u Egejskom moru utopilo jedno šestogodišnje dete, a Ankara tvrdi da su grčke snage ubile troje izbeglica.

Evropska unija je marta 2016. godine potpisala sporazum sa Turskom prema kome je Turska trebalo da primi nazad sve izbeglice koje bi ilegalno iz Turske dospele na grčka ostrva, a EU bi preuzela sve izbeglice iz Sirije, kojima je potrebna pomoć, i finansirala boravak onih sirijskih izbeglica koji bi ostali u Turskoj.

Evropska unija se obavezala da Turskoj isplati po 3 milijarde evra za period 2016/2018 i 2019/2020.

Od tad se, u zavisnosti od toga ko broji, u Turskoj nalazi izmedju 2,7 i 3 miliona (nemački Dezim Institut) i 3,7 miliona (UNHCR) sirijskih izbeglica.

Koliko je Evropska unija isplatila Turskoj od obećanih 6 milijardi evra?

Jula meseca 2019. godine Handelsblatt je pisao da je Evropska unija do tog trenutka isplatila Turskoj 2,4 milijarde evra. Tada je EU odobrila još 1,4 milijardu za isplatu Turskoj iz istog paketa od 6 milijardi evra.

Oktobra 2019. godine Tursku je posetio nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer. Berlinski Tageszeitung je tada pisao da je Turskoj isplaćeno 2,4 milijarde evra od obećanih 6 milijardi evra.

S druge strane, Zeehofer je rekao da bez turske „solidarnosti problem migracija u našem regionu ne bi bio savladan“ a još je dodao da će ono što je uradila Turska „ući i u svetsku istoriju“.

Ako uzmemo da u Turskoj boravi 3 miliona sirijskih izbeglica i da je EU dosad isplatila 2,4 milijarde od obećanih 6 milijardi evra, znači da je EU Turskoj tokom četiri godine pomogla sa pola evra (0,54) po izbeglici dnevno!!!

Pošto će se 18. marta 2020. godine navršiti tačno četiri godine od potpisivanja sporazuma izmedju EU i Turske, da je EU dosad isplatila svih obećanih 6 milijardi evra, to bi značilo da je Turska dobila otprilike 1,4 evra po izbeglici dnevno.

E pa, smešno.

Sad pitanje je zašto je Turska pristala na toliki izbeglički teret?

Tokom susreta sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova, turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojglu je rekao da bi bila „politika podmićivanja, ukoliko bi se Turskoj jednostavno ponudilo više novca za izbeglice“.

Ne, Turska je htela političku i materijalnu, a ovih dana vidimo, i vojnu pomoć EU (i NATO) za svoj sirijski plan: da se u severnom delu Sirije naseli 2 miliona sirijskih izbeglica iz Turske, od čega bi se jedan milion smestio u 140 sela, koja bi bila izgradjena uz medjunarodnu pomoć.

Na konsultacijama NATO-a, koje je sama tražila, Turskoj je izražena solidarnosti i za sada ne više od toga. Izlazeći u susret zahtevima Turske, NATO rizikuje direktnu konfrontaciju sa Rusijom u situaciji kad Amerika gubi interes za taj region.

Kako je teško poverovati da je Turska prihvatila na brigu preko tri miliona izbeglica uz materijalnu pomoć od 1,4 evra dnevno po izbeglici, tako je još teže poverovati da te ljude na svojoj teritoriji drži da bi se njima koristila u postizanju svojih avanturističkih geopolitičkih planova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com