I Ukrajinaca sve manje: 2018. za 252.000 više umrlih nego rodjenih

Po osnovu prirodnog priraštaja, broj stanovnika Ukrajine prošle godine je smanjen za 252.000, a na radu u inostranstvu nalazi se za stalno 3,2 miliona Ukrajinaca.

U Ukrajini se tokom 2018. godine rodilo 335.000 dece, a umrlo je 587.000 stanovnika, saopštio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu te zemlje Aleksandar Turčinov a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ocenjujući da smanjivanje stanovništva postaje faktor koji ugrožava ne samo nacionalnu bezbednost nego i samo postojanje nacije, Turčinov je rekao:

„Za godinu dana Ukrajinaca je manje za 252.000 i ta crna tendencija se svake godine samo pogoršava. I do devet miliona Ukrajinaca svake godine idu da rade u inostranstvu, 3,2 miliona već su za stalno na radu u inostranstvu i većina njih ne planira da se vrati u domovinu“, rekao je Turčinov.

On je rekao da je Ukrajina 29. u svetu po starenju stanovništva, a medju prvim zemljama u svetu po smanjivanju broja stanovnika.

Institut za ekonomske strategije iz Kijeva prošle godine je ocenio da „sada Ukrajina spada medju prvih deset država – donora medjunarodnih migranata u svetu“.

Prema proceni ukrajinske državne statistike, Ukrajina je 1. maja 2018. godine imala 42,3 miliona stanovnika. Pozivajući se na Ujedinjene nacije, ukrajinski mediji su objavili procenu prema kojoj će, ukoliko se sadašnje tendencije nastave, Ukrajina 2050. godine imati 36,4 miliona stanovnika.

Što se migracija tiče, najomiljenija destinacija Ukrajinaca i dalje je Rusija i tamo ih radi najviše. Ali otkako je izmedju Ukrajine i Evropske unije uspostavljen bezvizni režim ta tendencija se menja u korist Evropske unije odnosno Poljske. Tako da su po brojnosti nove ukrajinske migrante u Rusiji nadgornjali Tadžikistanci.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin prošle godine je izjavio da oko 100.000 Ukrajinaca svakog meseca migrira iz Ukrajine zahvaljujući bezviznom režimu sa Evropskom unijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com