I žena je čovek: Od početka ove godine partneri ubili 71 ženu u Francuskoj

Zaključno s ubistvom 20-godišnje trudnice, koje se odigralo 3. jula, od početka ove godine u Francuskoj je život izgubila 71 žena, samo zato što je žena, a kao žrtva nasilnog (bivšeg) partnera. Tokom cele prošle godine od ruke sadašnjeg ili bivšeg partnera stradalo je 130 žena, što znači da nasilje nad ženama raste i pored svih javnih zaklinjanja vlasti da će se tome stati na put.

Teške javne optužbe izrečene su tim povodom na račun Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde Francuske.

Oba su optužena da, suprotno deklarativnim zalaganjima vlade da se stavi tačka na nasilje prema ženama, ne pružaju zaštitu žrtvama porodičnog nasilja, nego ih naprotiv demorališu u nameri da se tome same suprotstavite. Tako da se obraćanje žena policiji ili tužilaštvu „završava na stolu za autopsiju“.

Udruženje bližnjih i porodica žrtava feminicida organizovalo je 6. jula protest u Parizu, a sudija Lik Fremio i glumica Eva Darlan pokrenuli su na društvenim mrežama peticiju kojom se, izmedju ostalog, zahteva istraga na najvišem policijskom i pravosudnom nivou, koja će utvrditi koliko je od ukupnog broja ove godine ubijenih žena bilo podnelo tužbu zbog nasilja koje trpe i šta je tim povodom preduzeto, piše francuski list Figaro.

„Da se razumemo, više ne tražimo pare, nego dela koja ne koštaju ništa. Kazne. To bi za rezultat imalo strašan napredak u ovoj stvari”, citira Figaro izjavu koju je Darlanova dala za Ouest – France.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com