I žena je čovek: Sloboda izbora iznad rodne ravnopravnosti

Na ulazu u zgradu Ustavnog suda u Vajmaru po zemlji je bio položen baner na kome je pisalo „Muškarci, ne bojte se“, dok su u zgradu ulazile sudije tog Suda, sve sami muškarci.

Ustavni sud u Vajmaru poništio je danas Zakon o paritetnoj zastupljenosti – 50:50 odsto – žena i muškaraca na izbornim listama na izborima za pokrajinski parlament u Tiringenu.

Sud je ocenio da taj zakon krši Ustavom garantovan pravo na „jednakost i slobodu izbora“, kao i pravo političkih stranaka da same ističu svoje kandidate.

“Sloboda izbora zahteva da izbori ne budu sprovedeni uz prinudu i pritisak države”, objasnio je predsednik Ustavnog suda u Vajmaru Štefan Kaufman.

To je prvi zakon o paritetnoj zastupljenosti koji je pao na nekom ustavnom sudu, javio je ARD.

Sud je odluku doneo posle inicijative za ocenu ustavnosti Alternative za Nemačku (AfD) čiji su predstavnici danas likovali: „Sad se vidi ko ne poštuje Ustav, a to nismo mi“.

Zakon, koji je Ustavni sud upravo proglasio neustavnim prošle godine je u parlamentu pokrajine Tiringen usvojen glasovima levih partija, Socijaldemokratske partije (SDP) i Zelenih.

Mada ima predloga, zakon o paritetnoj zastupljenosti ne postoji na federalnom nivou u Nemačkoj, ali postoji u mnogim njenim pokrajinama.

Pravo na jednakost i slobodu izbora za rezultat ima da žene nisu većina ni u jednom pokrajinskom parlamentu u Nemačkoj. Najviše ih je u parlamentu Hamburga, oko 44%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com