I žena je čovek : Vrhovni sud Amerike ukinuo pravo na abortus

Ustavom SAD nije garantovano pravo na abortus, odlučio je Vrhovni sud SAD i postao u petak glavna vest u svetskim medijima.

Tako je Vrhovni sud Amerike, glasovima 6 protiv glasova troje sudija, ukinuo odluke iz 1973.godine „Roa v. Wade“ i organizacija „Planned Parenthhood of Southern Pennsylvania“ protiv Roberta Kejsi.

Tim odlukama je bilo garantovano pravo na abortus na celoj teritoriji SAD i odobravano izvodjenje te intervencije do 22 nedelje trudnoće odnosno do momenta kad plod može živeti van tela majke.

„Ustav ne sadrži pravo na abortus i nadležnost za regulisanje abortusa predaje se narodu i njegovim izabranim predstavnicima“, navedeno je u odluci Suda i tako pitanje abortusa predato u ruke pojedinih  saveznih država.

Sud je, inače, odlučivao po tužbi jedine ginekoloske klinike u državi Misuri protiv Zakona o abortusu iz 2018.godine kojim je prekid trudnoće zabranjen posle 15 nedelje.

Vrhovni sud je odlučio da je Zakon o abortusu države Misuri pravno ispravan.

Troje sudija, koji su bili protiv napisali su :“Zabrinuti za ovaj Sud, ali još više za milione američkih žena, koje danas gube temeljnu zaštitu Ustava -izjasnjavamo se protiv“.

Odluka je pred zgradu Vrhovnog suda dovela kako ogorčene protivnike abortusa tako i zagovornike prava žene da slobodno odlučuje o svome telu.

Prema navodima medija, u kratkom roku u čak  26 američkih saveznih država mogli bi na snagu da stupe zakoni kojima se ozbiljno ograničava pravo na abortus.

Već samom odlukom Vrhovnog suda, takvi su zakoni automatski stupili na snagu u Kentakiju, Luizijani i Južnoj Dakoti.

Istovremeno su države Kalifornija, Oregon, Vašington, Masačusetc, Nju Džersi i Njujork najavile da će na njihovoj teritoriji pravo na abortus biti zaštićeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com