Ko duže živi: Rusi ili Afrikanci?

Na ruskoj državnoj televiziji postoje tri politička tok šoua: „Veče s Vladimirom Solovjevim“, “60 minuta“ i „Ko je protiv“. I u sva tri je glavna tema Ukrajina.

U njima učestvuje i nekoliko Ukrajinaca, uglavnom uvek istih, na koje se voditelji izderu, omalovažavaju ih, ne daju im da dodju do reči i rado ih izbacuju iz studija.

Uglavnom, koristeći se takvom voditeljskom pozicijom, ali i činjenicom da Ukrajini ne ide najbolje ni sa samom sobom ni sa zapadnim partnerima koje je odabrala, ruski voditelji u ovim okršajima pobedjuju s rezultatom koji sami utvrdjuju.

Ali, desi se i da bez sumnje pametni, politički okretni ruski predsednik Vladimir Putin lansira neku ideju, koja ukrajinskim učesnicima političkih tok šoua ruske državne televizije legne na nogu tačno pred golom. Na užas voditelja emisije.

Koncem ove nedelje održan je samit „Rusija – Afrika“, na kome je ruski predsednik Vladimir Putin, najkraće rečeno, obećao rusku pomoć rastu i razvoju Afrike.

Jedan od ukrajinskih učesnika emisije „Ko je protiv“ vešto je ukrstio par opšte poznatih, javnih podataka i ismejao to rusko obećanje.

On je, naime, rekao da je stvarno smešno da Rusija u kojoj je očekivano trajanje života 72 godine obećava pomoć u razvoju Alžiru, u kome je očekivano trajanje života 78 godina i Tunisu, u kome je očekivano trajanje života 76 godina.

Voditelj je odmah pao u vatru i u dugoj tiradi optužio ukrajinskog sagovornika da je manipulator i da kao podatak o prosečnom očekivanom trajanju života u Rusiji podmeće podatak o prosečnom očekivanom trajanju života ruskih muškaraca, koji je inače poznat kao neobično nizak i medju najnižim u svetu.

Nisi se pripremio za emisiju, drečao je voditelj na sagovornika.

A šta je istina?

Prema podacima Worldhealthranking-a za 2018. godinu, prosečno očekivano trajanje života u Rusiji bilo je 71,9 godina i po tom kriterijumu kvaliteta života Rusija je bila na 105. mestu u svetu.

Prema istom izvoru, očekivano trajanje života u Alžiru bilo je 76,4 godine a u Tunisu 76 godina. Po tom kriterijumu Alžir je bio 54. na svetu, 51 mesto ispred Rusije, a Tunis 58. na svetu, 47 mesta ispred Rusije.

Prema ocenama ruske vlade, koje objavljuje statista.ru, pozivajući se i na rusku ministarku zdravlja Veroniku Skvorcovu, očekivano trajanje života u Rusiji 2015. godine je bilo 71,39 godina, 2017. godine 72,7 godina, 2018. godine 72,9 godina, a oktobra ove godine je ministarka Skvorcova objavila da je očekivano trajanje života u Rusiji ove godine, zahvaljujući pre svega uspešnoj borbi sa stopom smrtnosti, poraslo za 0,7 godina na 73,6 godina – za muškarce na 68,5 godina i za žene na 78,5 godina. Tako da je neverovatnih 10 godina jaza izmedju očekivanog trajanja života za žene i očekivanog trajanja života za muškarce ostalo.

Što se očekivanog trajanja života u Rusiji i citiranim zemljama Afrike tiče, ukrajinski učesnik emisije „Ko je protiv?“ je poentirao.

Za temu se nije pripremio voditelj.

Inače, prema podacima Worldhealthranking-a objavljenim 2018. godine, očekivano trajanje života u Ukrajini je 72,5 godina po čemu je Ukrajina 99. na svetu, dakle 6 mesta ispred Rusije, 45 mesta iza Alžira i 41 mesto iza Tunisa. Jaz izmedju žena i muškaraca u Ukrajini za za dlaku je manji nego u Rusiji: 77,1 prema 67,6 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com