Moravjecki, Orban, Babiš, Janša : Naša saradnja nije teorija, nego stvarna praksa

Premijeri Poljske, Madjarske, Češke, Slovačke i Slovenije iz Ljubljane su danas izrazili svoju zajedničku zabrinutost zbog mogućeg talasa izbeglica iz Avganistana i prigovorili maloj grupi moćnih članica Evropske unije da ne uzimaju u obzir stavove manjih i manje bogatih zemalja.

Oni su, kako prenosi AP, ocenili da bi talas izbeglica mogao da predstavlja veliku pretnju, kako je rekao češki premijer Andrej Babiš, zato „mi moramo biti spremni da zaštitimo naše spoljne granice“ ocenio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Madarski premijer Viktor Orban pozvao je centralno-evropske zemlje da se drže zajedno u pitanju migracija kako bi se njihov glas čuo u 27-članom evropskom bloku.

„Saradnja izmedju država centralne Evrope nije teorija, to je stvarna praksa, rekao je Orban, a prenosi AP.

Poljski premijer Moravjecki se požalio da centralno – evropske zemlje osećaju da su „samo pioni na nekoj evropskoj šahovskoj tabli“.

„Zato naš glas u diskusiji o evropskoj budućnosti mora da bude veoma glasan. Mi smo protiv centralizma, mi smo za snažnu ulogu suverenih država koje veoma tesno ekonomski  sarađuju, rekao je Moravjecki.

Premijeri centralno-evropskih država, koje čine Višegradsku grupu, sastali su se u Ljubljani, u znak podrške Sloveniji koja je upravo preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom.

Dan ranije madjarski premijer Viktor Orban je boravio u Beogradu gde mu se predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio zbog stabilizujuće uloge koju  ime u regionu Zapadnog Balkana, a Orban je rekao da se slaže s ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović da je „Zapadni Balkan južni deo centralne Evrope“.

„Ubuduće ću koristiti taj termin“, rekao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com