Može li Tramp ukazom da ukine pravo na državljanstvo po rodjenju

Ocenjujući ga smešnim, američki predsednik Donald Tramp je najavio da će ukinuti pravo na američko državljanstvo deci neameričkih državljana rodjenoj na teritoriji SAD. Da će ga ukinuti i to – ukazom.

To pravo je, medjutim, uvedeno ustavnim amandmanom broj 14 iz 1868. godine, a ustavni amandmani ne mogu se menjati prosto predsedničkim ukazom, tvrdi The Independent.

List tvrdi da se ovaj amandman može promeniti samo ako ta izmena dobije podršku dve trećine oba doma Kongresa i podršku tri četvrtine američkih država.

Predsednik Amerike može da predloži Constitutional Convention, ali i u tom slučaju mu je za svaki amandman koji se menja na taj način takodje potrebna dvotrećinska većina Kongresa i tročetvrtinska većina svih američkih država.

Donaldu Trampu ne bi bilo prvi put da se ogluši o ova pravila za izmene Ustava, ali to bi odmah bilo proglašeno za nelegalno od strane mnogih sudova u SAD, kao što je na primer bio slučaj sa ukazom koji je zabranjivao ulazak u SAD gradjanima odredjenih muslimanskih zemalja, podseća The Independent.

Amandman, koji bi američki predsednik da menja, 1868. godine, kad je donet, odobravao je američko državljanstvo „svim osobama rodjenim ili naturalizovanim u SAD“ uključujući tu i bivše robove, koji su upravo bili oslobodjeni posle Gradjanskog rata.

Da se amandman odnosi i na decu imigranata rodjenu u SAD, presudjeno je u slucaju US v. Wong Kim Ark. Tada je Vrhovni sud SAD presudio da deca stranaca, koji stalno i legalno borave u zemlji postaju danom svog rodjenja državljani SAD, a na osnovu člana prvog 14. amandmana.

Da to pravo pripada i deci imigranata Vrhovni sud je presudio 1982. godine nalazeći u slučaju Plyler v. Doe da se odbijanjem prijema u javne škole neregistrovane dece imigranata krši klauzula o jednakoj zaštiti 14. amandmana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com