Na dan nemačkog napada na SSSR: Posetite centar posvećen stradanju Nemaca

Od srede Nemci će u Berlinu moći da posećuju Dokumentacioni centar Izbeglištvo, Proterivanje, Pomirenje.

Centar je otvoren u 1935. godine izgradjenoj  zgradi „Nemačka kuća“, u blizini Trga Potsdam, u čiju je obnovu uloženo 63 miliona evra!

U težištu cele zamisli je „izbeglištvo i proterivanje 14 miliona Nemaca na kraju Drugog svetskog rata“, rekla je na otvaranju Centra nemačka kancelarka Angela Merkel, a Centar treba da bude posvećen razumevanju istorije i sadašnjosti prinudnih migracija.

Merkelova je rekla da je otvaranjem tog Centra „popunjena jedna praznina u našem  suočavanju sa istorijom“.

Ali je dodala da izbeglištva, proterivanja i prinudnog preseljavanja  miliona Nemaca na  ne bi bilo da „nije bilo terora Nemačke u nacionalsocijalizmu nad Evropom i svetom, bez civilizacijskog sloma Holokausta, koji je počinila Nemačka u nacionalsocijalizmu, i bez Drugog svetskog rata, koji je pokrenula Nemačka“.

„Pri tome je ona, u svom direktno prenošenom govoru, podsetila na 80. godišnjicu nemačkog napada na SSSR 22. juna 1941. godine i na milione žrtava“, izvestio je ARD.

Da podsetimo, nemački napad na SSSR značio je smrt za 27 miliona gradjana SSSR.

Evropska unija u svojim zvaničnim dokumentima opet imenuje Rusiju kao svoj najveći izazov.

Evropa je Rusiju kao svoj najveći izazov imenovala bar triput u istoriji. Poslednji put je to koštalo života 70 miliona ljudi širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com