Nemački javni servis: Evropa na grčkoj granici jeftino rasprodaje svoju čovečnost

Prvi program nemačkog javnog servisa u večerašnjoj je Nedeljnoj poruci (Wort am Sonntag) uputio do sada najoštriju kritiku Evropi.

Poruku potpisuje pastorica evangelističke crkve Anete Benken.

Evropa na grčko-turskoj granici jeftino rasprodaje svoje temeljne vrednosti i čovečnost, rekla je ona u toj poruci i Evropa je pozvana da „odmah pomogne“ izbeglicama na grčko-turskoj granici.

Sadržaj ove poruke donosimo u celosti :

„Bila jednom jedna žena. Bila je tako lepa da se u nju zaljubio Bog. Bog se zvao Zevs. Lepa žena :Evropa. Ovih dana Evropa pokazuje svoje ružno lice. Na granicama Evrope pokazuju se granice naše čovečnosti. Na granici izmedju Grčke i Turske prodajemo ovih dana naše temeljne vrednosti : ljudska prava i čovečnost.Ljudski život je predmet političkog posla izmedju Turske i EU. Izbeglice se koriste kao predmet pregovora.U jednom prljavom dilu.

Vrednosti, u čijem okrilju smo mi odrasli, na rasprodaji su. Uskoro će isploviti jedan brod. Kupio ga je i opremio jedan široki društveni savez, koji je inicirala crkva. Radi spasavanja izbeglica u Sredozemnom moru. To zabada prst direktno u ranu. Da ono što je normalno nije normalno :pomagati ljudima u nevolji. Da čovek tako nešto uopšte mora da kaže! A mora! Slike pokazuju da granična policija pokušava da ispusti vazduh iz izbegličkih čamaca , kako bi begunci potonuli.Ljudi koji beže potiskuju se nazad silom. Mi vidimo samo delić bede u beznadežno ptetrpanim izbegličkim logorima.

Zbog toga bi svakom Evropljaninu i svakoj Evropljanki dan i noć trebalo da se prevrće želudac. Mi moramo da izađemo na ulice! Everyday for future and humanity! Mi moramo da nasrnemo na parlamente. U kojima sede neofašisti i parališu nas kao koronavirus.

Mi rasprodajemo jeftino ono što nas čini ljudima. Previše je ljudski i ništa novo:Još pre dve hiljade godina ispričana je sledeća priča. Pretučeni čovek leži u jarku kraj puta i svi prolaze pokraj njega. Svako ima dobar razlog zašto ne pruža pomoć. Samo jedan postupa bez dvoumljenja i jednostavno pomaže. Gde je potrebno. Može se pročitati u Bibliji. Evropa na isti način prolazi pored svojih izbeglica.

Zbog evropskog idealizma, saosećanja ili zdravog razuma, odmah pomoći ljudima u nevolji bez ako i ali, ako to nije najmanji imenitelj, šta onda jeste.

Ima ih mnogo koji bi hteli da pomognu a ne mogu. Gradovi, opštine, crkvene zajednice, organizacije civilnog društva blokirani su od političkih struktura i najnovije odluke Bundestaga da se ne prihvate ni najslabiji medju najslabijima, deca izbeglice.

Ja to ne razumem!I Evropska unija plaća 700 miliona evra ‘hitne pomoći „-ali ne da bi pomogla. Nego da bi nam skinula s vrata ljude u nevolji.

S poštovanjem :Dodje mi da puknem!

Sad političari moraju da pokažu kog su duha deca. Šta ih pokreće. Šta su njihovi moralni principi. Sad cela Evropa mora sabrati snage kako bi svako dete, svaku ženu i svakog muškarca spasila iz nevolje. I ako u Evropi za to ne bude saglasja, onda to moraju učiniti oni koji su za to spremni. Mi ne smemo lepotu Evrope budzašto rasprodati :Veru u čovečnost. Solidarnost. Pravičnost. A ja dodajem :Milost. Pre 2000.godina neko je rekao :Blagosloveni su oni koji su gladni i žedni pravde (…) Blagosloveni su milostivi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com