Nemci poručuju: Sirija, Avganistan, Irak…države budućnosti!

Malo koga je migrantska kriza pogodila kao Nemačku. Moglo bi se reći i sasvim zasluženo s obzirom na učešće Nemačke u razaranju država poput Sirije i Libije.

Da je politika koju je Angela Merkel vodila u vezi sa migrantskom krizom potpuna katastrofa odavno je jasno. Pre svega njoj. Od nesumnjivog lidera Evrope, pa čak i pretedenta na svetsko liderstvo izborom Donalda Trampa za predsednika SAD, Merkelova je došla do najavljenog povlačenja iz politike. Još samo ovaj mandat da odradi. A dok je tu, da pokuša da spasi što se spasti da.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke sredinom ovog meseca je u većim nemačkim gradovima pokrenulo kampanju kojom pozivaju migrante da se vrate u svoje države.

„Vaša država, vaša budućnost!“, poručeno je migrantima iz Sirije, Avganistana, Iraka, Libije…

A ako najava te apsolutno svetle budućnosti nije dovoljna, nemačka država je tu da pomogne finansijski. Migrantima koji odluče da se vrate u svoju državu ponuđena je finansijska pomoć za skućavanje. Prvih godinu dana u njihovoj državi Nemačka će im plaćati stanarinu. Jer, pretpostavlja se, nemaju dom u koji mogu da se vrate. Pre svega Sirijci. Ali budućnost je, dakako, svetla.

Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačka je Horst Zeehofer, najbliži koalicioni saradnik Merkelove. Kao i ona, i on je na putu odlaska iz politike.

Prema podacima nemačke statistike, prošle godine je sličnu ponudu prihvatilo čak 29.000 migranata. Ove – njih tek 14.000 do kraja oktobra. Koliko ih se na kraju zapravo i vratilo u državu svetle budućnosti iz koje su pobegli, nije poznato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com