Obustavljeno izdavanje pasoša u inostranstvu ukrajinskim muškarcima starim 18 do 60 godina

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine naložilo je diplomatsko – konzularnim predstavnicima u inostranstvu da od 23.aprila, privremeno, obustave pružanje konzularnih i pasoških usluga ukrajinskim muškarcima starosti od 18 do 60 godina odnosno prizivnog uzrasta.

Kako izveštava strana.ua, izdavanje pasoša je „iz tehničkih razloga“ svim Ukrajincima, sem deci mladjoj od 12 godina, obustavljeno i u državnom preduzeću „Dokument“ naime po liniji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Portal ove obustave dovodi u vezu s stupanjem 18.maja na snagu novog Zakona o mobilizaciji, kojim je predvidjeno da se konzulske i pasoške usluge u inostranstvu ukrajinskim muškarcima starim izmedju 18 i 60 godina mogu pružati samo uz predočavanje vojne knjižice, a bez nje samo radi povratka u Ukrajinu.

Da li će vojna knjižica biti jedini uslov da muškarci prizivnog uzrasta u inostranstvu dobiju novi ili produže stari ukrajinski pasoš znaće se kad ukrajinska vlada donese prateće dokumente za sprovođenje Zakona o mobilizaciji, ističe stara.ua

Razloge za ovakav potez ukrajinskih vlasti, objasnio je na društvenoj mreži X ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba.

„Ovako to izgleda sada : čovek prizivnog uzrasta je otišao u inostranstvo i pokazao svojoj državi da ga se pitanje njenog opstanka ne tiče, a onda dolazi i hoće od te države da dobije uslugu. Ukoliko ti ljudi smatraju da će neko tamo daleko na frontu ratovati i davati svoj život za tu državu, a neko odsedeti u inostranstvu i dobijati usluge od te države – tako to neće ići „, napisao je Dmitro Kuleba a prenosi strana.ua

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com