Odgovor Makronu: Svakom danas rođenom Muhamedu 100.000

Vođa Čečenije Ramzan Kadirov pronašao je najbolji način da odgovori na stavove francuskog predsednika Emanuela Makrona o karikaturama proroka Muhameda, akcijom njegovog slavljenja.

„U okviru te akcije, sva deca rođena u republici od noćas u ponoć do ponoći sutrašnjeg dana, a koja dobiju imena proroka Muhameda, članova njegove porodice, njegovih poštovanih žena i najbližih sledbenika dobiće po 100.000 rubalja“, rekao je ministar informisanja i štampe Čečenske Republike Ahmed Dudajev za Rusiju 1.

On je, kako prenosi Moskovski komsomolac, nabrojao precizno imena na koja se odnosi ova nagrada od više od 1.000 evra.

Kadirov je juče oštro reagovao na izjave francuskog predsednika Makrona o „posvećenom islamu“ i izjave u odbranu karikatura proroka Muhameda kao izraz slobode.

„Makron provocira muslimane na nove zločine i mogao bi da uđe u istoruju kao predsednik koji je donosio ludačke odluke“, rekao je Kadirov.

„Predsednik Francuske i sam sada postaje poput teroriste. Podržavajući provokaciju on uvijeno poziva muslimane na vršenje zločina“, nastavio je Kadirov i dodao da je Makron sigurno svestan koliko je za muslimane uvredljiv takav odnos prema njihovim svetinjama i vrednostima i da muslimani ti neće oprostiti.

„Nikad u istoriji takva se politika nije završavala dobrim. Ali predsedniku Francuske su potrebni takvi potresi, baš u vezi s muslimanskim svetom“, komentarisao je Kadirov nameru Makrona da uspostavi kontrolu nad džamijama i religioznim organizacijama pod izgovorom zavodjenja reda.

Kadirov smatra da francusko rukovodstvo „treba da nađe hrabrost da prizna da su podsmevanja veri i parodije na nju bili uzrok tragične sudbine profesora iz jednog predgrađa Pariza“.

„Dakle, Makron, ako ti njega (ubicu profesora) nazivaš teroristom, u takvom slučaju, ti si sto puta gori, jer ti podstičeš na terorizam, guraš ljude k njemu, ne ostavljaš im izbora, stvaraš uslove za usađivanje ekstremističkih ideja u glave mladih. Ti slobodno možeš sebe nazivati liderom i čovekom koji nadahnjuje terorizam u svojoj zemlji“, sipao je Kadirov, kako ga citira Moskovski komsomolac.

Kremlj se odmah ogradio od ove tirade čečenskog vođe.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da stavovi Kadirova nisu stavovi Kremlja.

„Šefovi subjekata (Federacije) ne donose nikakve odluke u oblasti spoljne politike, takve odluke u nadležnosti su šefa države“, rekao je Peskov.

Kadirov se sasvim složio s Peskovim i dodao da on nije govorio kao političar nego kao musliman.

„Ponavljam ono što sam ranije rekao na račun Makrona. I spreman sam to da učinim hiljadu puta“, zaključio je Kadirov.

Ubica profesora istorije u Francuskoj je u Moskvi rođeni Čečen, koji je s roditeljima dobio azil u Francuskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com