Popis : Kako nas je manje za 495 000 umesto za 700 000

Dakle, Republički zavod za statistiku je današnjom kinferencijom za štampu demantovao podatke koji su već neko vreme kolali po medijima, ali iznoseni i u sali Narodne skupštine Republike Srbije, naime, da je broj stanovnika Srbije izmedju popisa 2011.godine i popisa 2022.godine smanjen za 700 000 ili čak za 800 000.

Demanti je uspeo zahvaljujući pripomoći podacima iz administrativnih izvora kojima se Republički zavod za statistiku poslužio.

Naime, tokom popisa obavljenog izmedju 1.i 31.oktobra 2022.godine, koji je u nekoliko većih gradova produžen do 7.novembra i pošto je gradjanima telefonsko popisivanje omogućeno do 17.novembra, popisano je 6 472 570 gradjana.

Ovaj broj je dopunjen podacima o stanovništvu iz administrativnih izvora i tako uvećan za 218 317.

Ili kako objašnjava Republički zavod za statistiku, „u skladu sa pozitivnom medjunarodnom praksom, baza podataka dobijena direktnim popisivanjem dopunjena je podacima iz administrativnih evidencija“, a u cilju ispunjenja svrhe popisa, „da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije“.

Tako Srbija, prema podacima na dan 30.septembra 2022.godine, ima 6 690 887 stanovnika prema 7 186 862 stanovnika koliko je imala po popisu 2011.godine.

„Pravni osnov za korišćenje administrativnih podataka u svrhu unapredjenja obuhvata i kvaliteta. popisnih podataka predvidjen je Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstva i stanova 2022.godine, Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti „,objašnjava Republički zavod za statistiku.

Za dopunu popisnih podataka dobijenim direktnim popisivanjem korišćeni su, kako je naveo Republički zavod za statistiku, sledeći administrativni registri i evidencije : Centralni registar stanovništva, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, Evidencija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Evidencija Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za demografiju i brigu o porodici, Evidencija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o korisnicima zdravstvenih knjižica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com