Popis stanovništva u doba korone: Uradi sam!

Od 50 država, koje su popis stanovništva trebalo da održe 2020. godine, više od polovine je tu važnu statističku operaciju odložilo za kasnije, a one koje su popis ipak obavile učinile su to uz velika prilagodjavanja metoda, rokova pa i sadržaja popisnog lista, koja otvaraju pitanje uporedivosti i uverljivosti podataka, kao i dodatnih troškova popisa proisteklih iz kritične epidemiološke situacije.

Tim se pitanjima bavilo stotinak statističara iz 24 države na online-savetovanju koje je organizovalo Statističko odeljenje Ujedinjenih nacija.

Popis koji je u celom našem regionu planiran  za proleće 2021. godine odložen je u Srbiji za šest meseci, sa aprila za jesen 2021. godine – kritični momenat popisa 30. septembar sprovodjenje popisa 1-31. oktobar, a po najgorem scenariju, a zavisno od epidemije koronavirusa, ne isključuje se ni odlaganje za 2022. godinu.

Popis je zasad za jesen 2021. godine već odložen i u Hrvatskoj, a vrlo je verovatno bar šestomesečno odlaganje i u drugim državama regiona.

Pandemija koronavirusa ubrzala je prelazak sa ličnog intervjua, kao klasičnog metoda prukupljanja podataka, na druge bezkontaktne metode.

U Singapuru je 2020. godine Internet popisom bilo obuhvaćeno 64% stanovništva prema 38% tokom popisa 2010. godine, a gradjani Rusije (gde je popis takodje odložen) će septembra 2021. godine moći samostalno da popune popisni list na portalu „госуслуги“.

U Srbiji, koja bi popis 2031. godine trebalo da obavi preuzimanjem administrativnih resursa, uveden će tokom popisa najesen 2021. biti i metod telefonskog intervjua.

Druga promena, koju je izazvala epidemija, a koja takodje otvara pitanje uporedivosti podataka, je skraćivanje broja pitanja u anketnom listu za koje su se odlučile neke zemlje da bi skratile vreme kontakta izmedju popisivača i anketiranog, što postavlja pitanje koliko će prikupljeni podaci realno održavati socijalno ekonomsku sliku stanovništva.

I najzad, neke države su bile prinudjene da sprovodjenje samog popisa rastegnu na duži period vremena u odnosu na kritičnu tačku popisa, pa su anketirani morali da daju podatke o dogadjajima od pre i po godinu dana kakav je, na primer, slučaj bio u Maleziji. U toj državi je kritična tačka popisa bio 7. jul 2020, a internet anketa stanovništva produžena je do maja 2021. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com