Rusija optužila Izrael da podržava „nacistički režim“ u Ukrajini

U Ukrajini je za vreme Drugog svetskog rata život izgubilo milion i po Jevreja, o čemu su EkonomskeVesti pisale u tekstu „Holokaust u Ukrajini i rusko-ukrajinski sukob“, i pozicija Izraela i svetske jevrejske zajednice u aktuelnoj rusko-ukrajinskoj katastrofi ne može da bude nebitna nijednoj strani u sukobu, kao što ni Izrael ne može da bude ravnodušan prema aktuelnoj rusko-ukrajinskoj katastrofi, bez obzira na raspored interesa u njenoj globalnoj dimenziji.

Zato je oštrina kojom je Ministarstvo inostranih poslova Rusije danas stalo iza intervjua ministra Sergeja Lavrova italijanskoj televiziji Mediaset očekivana iako mora da izaziva tešku nelagodu.

To Ministarstvo ne samo da se nije izvinilo, kako je tražio izraelski ministar inostranih poslova Jair Lapid, nego na svom Telegram kanalu nastoji na  sledećem :

„O tome postoje li u Ukrajini neonacisti, iz nekog razliga  se do danas spore u zapadnim medijima (i neki naši liberali). Kao jedan od “ kao armirani beton čvrstih“ argumenata navodi se jevrejsko poreklo Vladimira Zelenskog. Argument je  ne samo nekredibilan nego i lukav. Istorija, na žalost, poznaje tragične primere saradnje Jevreja s nacistima. U Poljskoj i drugim državama Istočne Evrope Nemci su postavljali jevrejske industrijalace za šefove geta i jevrejskih saveta (Judenrat), neki od njih su zapamćeni po čudovišnim delatnostima. Jakub Lejkin u Varšavi je uhodio Jevreje i o svemu izveštavao nemačku okupacionu administraciju, osuđujući tako svoje sunarodnike na sigurnu a ponekad i mučnu smrt, a Haim Rumkovski je predlagao Jevrejima Lodja da fašistima daju svoju decu da  u zamenu poštede život odraslih žitelja geta, postoji mnogo svedočanstava njegovih reči“, navodi se u odgovoru Ministarstva inostranih poslova Rusije na oštre reakcije iz Izraela na tvrdnju Lavrova da „mudri jevrejski narod govori da su najvatreniji antisemiti, po pravilu Jevreji“.

„Ostaje samo da se složimo s profesorom istorije na Univerzitetu Tel Aviv H. Drajfusom da je saradnja Jevreja u Holokaustu  ‘marginalni fenomen’ (ali ne i tabu, predmet je istraživanja). Pri tome se istorijska tragedija sastoji u sledećem : ako su neki Jevreji za vreme Drugog svetskog rata prinudno učestvovali u zločinima, V. Zelenski, koji spekuliše svojim korenima, čini to svesno i potpuno dobrovoljno“, nastavlja se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„U Izveštaju ministra za veze s dijasporom Izraela N. Beneta istaknuto je da je u 2017.godini količina antisemitskih dogadjaja, uključujući desetine akata vandalizma u muzejima, sinagogama i na memorijalima, u Ukrajini višestruko uvećana. Ukrajina je postala lider medju svim državama bivšeg SSSR po broju antisemitskih dogadjaja, a u nekim publikacijama se ističe da  Ukrajina po količini prevazilazi sve države bivšeg SSSR, uzete zajedno“, tvrdi Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozivajući se na „Diaspora Ministry : Dramatic increase in anti -Semitism“(Israel National News, januar 2018).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com