SAD :Pozitivna diskriminacija po boji kože pri prijemu studenata – neustavna

­Vrhovni sud Amerike odlučio je da je tkz „Affirmative Action“ odnosno pozitivna diskriminacija Afroamerikanaca pri prijemu na fakultete – protivustavna.

Praksa pod nazivom „Affirmative Action“ primenjuje se od 1960-tih godina i, kako izveštavaju američki mediji, uvek je bila predmet sporova.

Sud je odlučivao po tužbi koju je protiv elitnog privatnog univerziteta Harvard i državnog univerziteta Severna Karolina podnela studentska organizacija „Studenti za fer prijem“, koja je insistirala na tome da su tom praksom, koju ova dva univerziteta primenjuju, u nepovoljan položaj stavljeni studenti azijatskog porekla.

Sudija Vrhovnog suda Džon Roberts je odluku suda je u obrazloženju odluke , kako su preneli američki mediji, naveo da su univerziteti suviše dugo „izvlačili zaključak da mera identiteta jedne osobe nisu savladani izazovi, stečene veštine i naučene lekcije nego boja kože“ što nije u skladu sa Ustavom.

Odluka suda, za koji mediji obavezno ističu da je sastavljen od pretežno konzervativnih sudija, odmah je podelila Ameriku.

Republikanci, i obavezno bivši američki predsednik Donald Tramp, pozdravili su je kao najzad pobedu ljudskih postignuća, dok su je demokrate, na čelu s američkim predsednikom Džo Bajdenom, ocenile kao „veliko razočaranje“.

Džo Bajden je pozvao američke univerzitete da pri prijemu studenata uzmaju u obzir socijalne uslove iz kojih potiču, kako bi studentska zajednica različitim poreklom i iskustvom odslikavala celu Ameriku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com