Samit EU: Češka, Madjarska i Poljska najgrublje demantovale Angelu Merkel

Demantiji su počeli da pljuste tokom kasnog popodneva u subotu, tako da se još ne zna kako će se odraziti na današnje sastanke sestrinskih CDU i CSU posvećene migrantskim temama.

Tek ono najvažnije što je Angela Merkel donela sa maratonskog sastanka Evropskog saveta u petak na poklon svom ministru unutrsnjih poslova Horstu Zeehoferu raspada se u paramparčad.

Najpre Češka, a zatim Madjarska i Poljska najgrubljim su recima demantovali tvrdnju Angele Merkel da spadaju u grupu od 14 članica EU koje su se saglasile da nazad prime trazioce azila, koji su prvi put registrovani na njihovoj teritoriji.

Kako detaljno izveštavaju svi nemački mediji, najpre se, oglasio Prag objavom češkog premijera da mu se s idejom takvog dogovora Nemačka nije ni obraćala, a i da jeste, on takav dogovor nikad ne bi potpisao.“ Ta alarmantna vest je potpuna glupost“ izjavio je češki premijer Andrej Babis, a prenose svetske agencije.Pošto je iz Berlina precizirano da je Češka navodno izrazila spremnost za pregovore o tome, Prag se razljutio još više: “ Mi ne planiramo nikakve pregovore.Nema razloga za pregovore.Odlučno to odbijamo“, saopštila je češka vlada.

Tek o reakciji Budimpešte da se i ne govori.“ Takav dogovor nije postignut“ saopštio je portparol madjarske vlade Zoltan Kovač.

Kasno sinoć im se pridružila i Poljska: “ Nema novih dogovora koji se tiču prihvatanja podnosilaca zahteva za azil iz drugih EU- država“ rekao je Artur Lompart portparol Ministarstva inostranih poslova Poljske.

Prema pisanom izveštaju nemačke kancelarke, upućenom na adrese CDU i CSU, Nemačka je sporni dogovor postigla još i sa: Belgijom, Francuskom, Danskom, Estonijom, Finskom, Litvanijom,Letonijom, Luksemburgom, Portugalijom i Švedskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com