Siromaštvo dece u Srbiji : Treba li povećati dečji dodatak?

Fiskalni savet Republike Srbije ocenio je da su u Srbiji siromaštvom natprosečno  ugrožena deca i predložio da se u okviru budzeta za 2023.godinu predvidi povećanje dečjeg dodatka za četvrtinu i broja dece koja ga primaju za preko dve trećine.

O ovom predlogu predstavnici Fiskalnog saveta u petak su razgovarali s ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom za rad, zaposnjavanje, boračka i socijalna pitanja Darjom Kisić.

Fiskalni savet je upozorio da je u Srbiji stopa rizika od siromastva dece do 18 godina 24,2 odsto što je iznad stope rizika od siromaštva opšte populacije, koja iznosi 21,7 %, iznad je stope rizika od siromaštva osoba radne dobi (18-64) koja iznosi 20,9 odsto i iznad je stope rizika od siromaštva starijih od 65 godina, koja iznosi 22 odsto.

Prema oceni Fiskalnog saveta, povećanje dečjeg dodatka za četvrtinu i broja dece koja ga primaju sa sadašnjih 245 000 na 415 000 smanjilo bi stopu rizika od siromaštva dece na 19,1 odsto a budžet bi koštalo 14 milijardi dinara.

Posle sastanka s članovima Fiskalnog saveta, Ministarstvo finansija je saopštilo da će se analizirati efekti svih predloženih mera i sastanci o njima nastaviti.

Ministarka Kisić je, prema tom saopštenju, istakla da postoji tendencija smanjenja izdvajanja za decu u domenu socijalne pomoći jer konstantno rastu primanja roditelja.

Ona je dodala da se istovremeno povećavaju izdvajanja za decu po drugim aspektima poput finansijske podrške prilikom rodjenja deteta ili pomoći majkama pri kupovini prve nekretnine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com