Smešna strana sveta: Šta zna statističar šta su svetski statistički standardi

Ako je tačno, zbilja je iznenadjujuće, ali ne to što Kosovo na biračkom spisku ima više glasača nego što na njegovoj teritoriji ima stanovnika, nego što direktora Agencije za statistiku Kosova to iznenadjuje, kako tvrde mediji.

Da je na Kosovu i Metohiji u skorije vreme bilo popisa stanovništva, a nije, Isa Krasnići se ne bi iznenadjivao. Na propisima stanovništva, prema medjunarodnim standardima, u stalno stanovništvo se ne računaju osobe koje duže od godinu dana borave van matične zemlje, ali i dalje su državljani i imaju pravo glasa na izborima. A takvih je, kad je KiM u pitanju, mnogo.

Iako ima pozitivan prirodni priraštaj (kosovska statistika posebno prikazuje broj dece rodjene u inostranstvu, najviše u Švajcarskoj), Kosovo godinama ima negativan migracioni saldo koji pozitivan prirodni priraštaj ne može da nadomesti, pa se broj stalnog stanovništva na KiM iz godine u godinu smanjuje. Ali ne i broj birača.

Tako se 2014. godine iz KiM iselilo za 39.609 stanovnika više nego što se doselilo, a kad se uračuna pozitivan prirodan priraštaj, te se godine broj stanovnika KiM smanjio za 21.315 osoba. Naredne 2015. godine to smanjenje je iznosilo 39.180…

Pošto je broj stalnog stanovništva KiM 2018. godine smanjen za 2.840 osoba, procenjuje se da je KiM na kraju 2018. godine imao 1.792.826 stanovnika.

Na bazi broja stalnih stanovnika kreiraju neka prava pojedinih naroda, pa zato prihvaćeni medjunarodni standard za definiciju stalnog stanovništva nije poštovan pri popisu jedino u BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com