Srbijanci žive zdrav život duže od proseka EU i svih suseda

U čemu je tajna: stanovnici Srbije rodjeni 2016. godine živeće za pet godina kraće od prosečnog stanovnika EU, ali će zdrav život voditi za 2 do 3 godine duže nego prosečan gradjanin EU!

Naime, prema podacima Eurostata, prosečni Evropljanin rodjen 2016. godine trebalo bi da poživi 78,2 godina, a zdrav život vodiće samo 63,5 godina. Još je gora situacija medju ženama: prosečna Evropljanka rodjena 2016. godine trebalo bi da poživi 83,6 godine, a zdrav život vodiće skoro dvadeset godina kraće odnosno 64,2 godine!

Sa stanovnicima Srbije rodjenim 2016. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stvar stoji ovako: muškarci rodjeni te godine mogu očekivati da žive 73 godine, a u zdravom stanju 65,4 godine; žene mogu očekivati da žive 78 godina, a u zdravlju 67,5 godina!

Po indikatoru zdravog života, Srbija je ispred svih susednih država – članica EU, kao i svih država nastalih na teritoriji bivše SFRJ koje su članice EU. Iako je po očekivanom trajanju života uglavnom iza njih.

Indikator Zdrave godine života pri rodjenju, predstavlja broj godina života za koje se očekuje da će osoba po rodjenih živeti u zdravom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com