Obrati pažnju: Surogatno materinstvo – veliki posao?!

U Rusiji surogatno materinstvo ne samo da nije zabranjeno, kao u Kini, ni strogo regulisano, kao u zapadnoj Evropi, nego je dozvoljeno baviti se njime kao izvorom prihoda! Izvorom prihoda i surogat majkama i, naročito, celoj mreži posrednika.

Slično je u Ukrajini i drugim državama bivšeg SSSR-a. Tako da prekogranično surogat-materinstvo cveta.

U Rusiji, ako sve ispadne kako je dogovoreno, surogat majka može računati na neto zaradu od 10.000 evra.

U emisijama ruske državne televizije više puta se pojavljivala žena, majka četvoro dece, koja je svojoj deci zaradila krov nad glavom upravo tako – višestrukim surogat-materinstvom. Zagovornici postojećeg stanja stvari, nju navode kao krunski argument.

Skandala s ovim delikatnim poslom, u kome neki vide vrhunski primer humanosti, bilo je i pre korona-krize. Dešavalo se da prirodni roditelji neće iz nekog razloga da uzmu dete, ili da posrednica, kao izvesna Snježana T, ne isplati dogovorenu sumu.

Čim se na ruskoj (i državnoj) televiziji pojavi velika emisija o zloupotrebama oko surogat-materinstva, odmah sledi prilog u udarnom terminu kojim se surogatno materinstvo brani i hvali.

Lobi je veoma jak: pokušaji da se surogatno materinstvo, umesto kao sada uredbom, uredi zakonom traju u Rusiji deceniju. Zasad bez uspeha. Ključni cilj zagovornika zakona je da se zabrani inostranim gradjanima da angažuju surogat majke u Rusiji.

Korona-kriza je na najdrasticniji način ogolila tamnu stranu ovog posla, koji je u Rusiji prepušten privatnim agencijama, čiji su klijenti pretežno stranci.

Kad su prošle godine granice iz epidemioloških razloga zatvorene, u Rusiji i Ukrajini ostale su stotine beba, koje prirodni roditelji s druge strane granice – iz Kine, Singapura, Francuske, Australije, Argentine, sa Filipina, nisu mogli da preuzmu.

Trenutno se oko te dece vode najmanje dva spora – filipinski roditelji traže u Moskvi bebe, koje su na svet donele ukrajinske majke, a kineski roditelji u Krasnojarsku traže bebe, koje su na svet donele surogat majke iz Kazahstana. One su iz Ukrajine ili Kazahstana putovale u Kambodžu gde je, tvrdi se, svetski stručnjak za embriologiju obavio potreban medicinski zahvat. Trudnoća je vodjena u Moskvi i Krasnojarsku.

U ceo slučaj umešali su se istražni organi i tokom istrage je postavljena sumnja da neke surogat majke uopšte nisu surogat nego prave majke, da je u Kambodži izvršena operacija njihove oplodnje semenom oca naručioca navodnog surogatnog materinstva. A to je čak i po ruskim propisima zabranjeno: surogat mama ne može biti prirodni roditelj. Istraga se vodi pod sumnjom da se radi o trgovini decom.

Inače, surogat majke nisu upoznale prirodne roditelje i pojma nemaju ko su oni.

Pošto nisu mogle biti predate prirodnim roditeljima u inostranstvu neke bebe su ostale kod surogat majki, kao mala Letun (ime po želji kineskog oca) ili Violeta (ime po želji surogat majke), ali kad su se umešali istražni organi deca su smeštena u domove za nezbrinutu decu ili, ona u Moskvi, u dom za lica ometena u razvoju!

Surogat majka male Letun – Violete gušila se u suzama u poznatoj emisiji državne televizije Rusija 1. Ona iz nekog razloga veruje da je prirodna, a ne surogat majka, a i ako nije, ona i njen suprug hoće da zadrže dete. Iako imaju svoju decu.

Poznavalac kineskih prilika u istoj je emisiji tvrdio da tamo surogat materinstvo jeste zabranjeno, ali crno tržište cveta, a na crnom tržištu cena surogat-materinstva dostiže milione dolara, a samoj surogat majki pripada od 50.000 do 175.000 dolara!

Advokat Igor Trunov, koga su angažovali filipinski i kineski roditelji, tvrdi da je krajnja cena ovako visoka jer postoji čitava mreža posrednika.

Poslanici Državne dume nedavno su Vladi Rusije uputili predlog da se Zakon o zaštiti zdravlja gradjana Ruske Federacije  dopuni odredbom prema kojoj bi, kako je preneo TASS, pravo na korišćenje tehnologije surogatnog materinstva u Rusiji imali isključivo gradjani koji imaju rusko državljanstvo, ili pravo na stalni boravak, i to muškarac i žena, koji su u registrovanom braku najmanje godinu dana, a nisu mladji od 25 ni stariji od 55 godina, i ako žena isključivo iz medicinskih razloga ne može da ima decu.

U Srbiji surogat-materinstvo nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com