Svet je jadan, pardon, jedan: BBC optužio Hrvatsku da tuče i pljačka migrante

Vest su kompletno preneli mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Jutarnji, Nezavisne): BBC je optužio hrvatsku policiju da ilegalno hapsi, proteruje u BiH, vredja i pljačka migrante.

Novinari BBC-a su nekoliko dana s migrantima proveli na graničnim prelazima izmedju Hrvatske i BiH (Maljevac) i dali snimke na kojima migranti pokazuju povrede po telu i glavi, koje su im, kako tvrde, naneli hrvatski policajci.

Novinari BBC-a su došli i do policajca, koji je, tvrde, tri puta učestvovao u „pushback-u“ i on im je, ostajući anoniman, izjavio: “Dobio sam naredjenje od svog šefa, a on od svog. Naknadno smo shvatili da je to pogrešno. Rečeno nam je da ih uhvatimo prije nego dodju do aktivista za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje mogu zatražiti azil“.

Migranti, prenosi BBC, i dalje tvrde da im policajci u Republici Hrvatskoj kradu novac, mobilne telefone i druge predmete.

BBC podseća da ove optužbe nisu nove, ali da ih hrvatska policija, uprkos snimcima, negira.

Ta televizija navodi da je putem preko BiH prošle godine stiglo 20.000 migranata, oko 5.000 ih je još u BiH i pokušavaju da udju u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com