Za poslom: Velika selidba američke vojske, prostitutki i boraca protiv seksualne eksploatacije

To je znak da je južnokorejska javnost itekako svesna istorije prinudnog seksualnog ropstva za američku vojsku i neće da joj se još jednom to ponovi, piše list Koreja tajms.

Veliku selidbu 85.000 američkih vojnika i barova za zabavu, koja za njima ide, pratiće i južnokorejska humanitarna organizacija za borbu protiv seksualnog ropstva i trgovine ljudima Durebang.

Osma armija, Druga pešadijska divizija i ROK- komanda kombinovanih američkih snaga s porodicama seli se iz kampa Stanley u severnoj provinciji Gyeonggi u kamp  Humphreys u severoistočnoj provinciji Pyoengtaek, koja predstavlja najveći američki garnizon u severoistočnoj Aziji.

U oblasti koju američki vojnici napuštaju, ispražnjeni su čitavi kvartovi za zabavu, uključujući tu pre svega prostituciju, i kreću za vojskom.

Donacijom ženskih članica Korejske prezbiterijanske crkve preseljenje je na dve lokacije u blizini novog staništa američke vojske finansirala i organizacija Durebang, osnovana 1986. godine.

Direktor organizacije Durebang Kim Ein-jin kaže za Koreja Tajms: „Prostitutke su najpre bile Koreanke, ali tokom 80-tih i 90-tih godina zamenjene su Ruskinjama i Filipinkama. A pošto je vlada stopirala izdavanje viza Ruskinjama, koje su dolazile da postanu plesačice, Filipinke čine većinu prostitutki“.

Kim smatra da su prostitutke u reonima uz kampove američke vojske bile žrtve: Koreanke su žrtve svoje vlade, koja je žene bez sredstava za život gurala da zaradjuju američke dolare. Strankinje su žrtve trgovine ljudima, njima su izdavane takozvane E-6 zabavljačke vize, kako bi lakše mogle da postanu plesačice ili pevačice, a onda su ih dileri prodavali barovima i završavale su kao prostitutke.

Organizacija Durebang upravo ovakve žrtve upućuje na pravne mogućnosti da iz lanca u koji su zapale izadju i omogućava im povratak kući, ukoliko to žele.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com