Zašto bebe najviše vole Francusku?

Medju članicama EU i kandidatima za članstvo u EU nema zemlje koja nema demografskih problema kao što nema zemlje koja nešto ne preduzima da ih reši

Ipak, dosad nijedna EU-zemlja nije došla do kombinacije mera kojima bi prostu reprodukciju obezbedila prirodnim priraštajem. Isto važi i za Francusku – njeno stanovništvo raste zahvaljujući imigraciji – ali mere koje preduzima ta zemlja izgleda da ipak najviše prijaju bebama i njihovim mamama. Stopa fertiliteta u Francuskoj je najviša u EU i 2016. godine je iznosila 1,92 (evropski prosek 1,60).

Kako izgleda populaciona politika Francuske prenosimo iz Business Insider-a:

U principu, Francuskinja ima pravo na 16 nedelja porodiljskog odsustva (šest nedelja pre porodjaja i 10 posle). Ovo odsustvo može biti, zavisno od uslova i zdravlja, malo produženo. Ukoliko radja treće dete, Francuskinja može koristiti 26 nedelja porodiljskog odsustva, ako očekuje blizance sleduju joj 34 nedelje, ako očekuje trojke ima pravo na 46 nedelja.

Neki sektori i firme daju ženama kod njih zaposlenim i duže porodiljsko odsustvo.

Porodiljsko odsustvo plaća se iz kase zdravstvenog odnosno socijalnog osiguranja. Ako je u trenutku odlaska na porodiljsko odsustvo bila zaposlena s punim radnim vremenom, žena ima pravo na odredjeni procenat od svoje plate (različit od industrije do industrije – u bankarstvu 100%), ali porodiljska naknada ne može biti veća od 84,90 evra dnevno odnosno 3.269 eura mesečno.

Nezaposlena porodilja dobija 50% od proseka svoje tri poslednje plate. Mada procenat zavisi i od drugih uslova.

Žena može da ostane uz dete i duže od 16 nedelja, ali se u tom slučaju isplate na teret zdravstvenog osiguranja obustavljaju. Ali zavisno od broja dece i imovinskih stanja, porodilja iz socijalne kase može dobijati oko 400 evra mesečno.

Ovo produženo odsustvo u principu može trajati godinu dana, ali ako žena ima jedno ili dvoje dece može biti produžavano dvaput ili čak pet puta, ako žena ima troje ili više dece – a traje najdalje do 6. rodjendana deteta.

Država pokriva i deo troškova brige o deci. Zavisno od materijalne situacije i broja dece, sa nacionalnog nivoa se za bebu može dobijati na ime troškova 130 evra, a sa regionalnog nivoa još oko 150 evra.

Porodice s decom dobijaju i poreske olakšice u iznosu od najmanje 50% sume koju daju za čuvanje dece, a limit zavisi od toga da li koriste javne ili privatne ustanove za brigu o deci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com