Zeehofer: Stižem u Beč što je pre moguće

Horst Zeehofer, bavarski političar koji je mesto nemačkog ministra unutrašnjih poslova dobio kao utehu za slabljenje političkih pozicija u Bavarskoj i svojoj stranci (CSU), prometnuo se u ključnu figuru evropske migracione drame.

Na burne reakcije iz Austrije na njegov kompromis s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel (CDU), čije se političke pozicije takodje cene kao početak političkog kraja, Zeehofer je saopštio da je rano jutros telefonom razgovarao s austrijskim kancelarem Sebastijanom Kurcom i da će odleteti u Beč „što je pre moguće“.

„Imam utisak da je on (Kurc) zainteresovan za razumna rešenja“, rekao je Zeehofer a prenosi austrijski list Die presse.

Kasno sinoć, pošto je postignut dogovor izmedju vrha CDU i vrha CSU o prekidu spora oko pitanja azila, Zeehofer je likovao: „Još jednom se pokazalo, isplati se boriti se za svoja ubedjenja“, pa je još dodao da je ono što je dogovoreno „zaista jedan jasan u budućnosti veoma održiv sporazum“ koji mu je omogućio da ostane na mestu ministra unutrašnjih poslova.

”Jasan sporazum, u sve tri svoje tačke koje ćete odmah čuti, odgovara mojim predstavama, sad mi dozvoljava da ostanem i nadalje na čelu Ministarstva za unutrašnje poslove“, rekao je on.

Mada je ostalo sporno u koliko ozbiljnoj formi je Zeehofer unutar bavarske CSU nudio ostavke na mesta stranačkog šefa i ministra policije, unutarstranački odnosi u CSU obezbedili su mu zaštitu od mogućnosti da njegove ostavke budu i prihvaćene. Pozicije Zeehofera u Bavarskoj je najozbiljnije, mnogo pre poslednjih nemačkih parlamentarnih izbora, poljuljao Markus Zeder. Prognoziralo da će Zeehofer izgubiti i mesto pokrajinskog premijera i mesto šefa stranke, ali iako značajno oslabljen on je poziciju u stranci zadržao. Markus Zeder, medjutim, nije uspeo da osvoji ozbiljne političke pozicije ni na saveznoj nemačkoj političkoj sceni, ali ni da sasvim prevlada u sopstvenoj stranci. Njegova politička pozicija bliža je poziciji Alternative za Nemačku nego pozicija Horsta Zeehofera. Krilo koje se protivi njegovoj potpunoj dominaciji, na čelu sa Aleksandrom Dobrintom, nije Zederu obezbedilo uverljivu kadrovsku alternativu, te su bezrezervno stali protiv navodno ponudjenih Zeehoferovih ostavki.

Slična je situacija i u Hrišćansko- demokratskoj uniji. CDU je u aktuelnom sporu većinski stao iza svoje šefice, ali nisu malobrojni u strancu ni oni koji imaju razumevanja za Zeehoferove zahteve, pa je Angela Merkel poslednja brana skretanju hrišćanskih demokrata sa političkog centra dalje udesno.

Njenu četvrtu vladu od raspada takodje štiti zastrašujuća mogućnost da na nekim brzim vanrednim parlamentarnim izborima briljira, po ugledu na neke druge evropske zemlje, Alternativa za Nemačku, kojoj pozicije u biračkom telu neprekidno jačaju.

Paradoksalno, sad na značaju dobija količina razuma, koju će u celu nemačku političku dramu uložiti Andrea Nales, šefica nemačkih socijaldemokrata.

A kao poslednja, tanka linija odbrane spremni čekaju nemački Zeleni….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com