15.9.2023 : Cena nafte nezaustavljiva, ruska nafta preko Indije u Nemačku

Avgustovski podaci o stanju kineske privrede još jednom su osramotili sveznajući zapadne analitičare u večitom očekivanju da novi najveći izazivač zapadnih vrednosti propadne, što je dodatno poguralo cenu nafte nagore.

Pošto joj je ključni impuls dala odluka Saudijske Arabije da do kraja godine produži dobrovoljno skraćenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno i Rusije da do kraja godine produži svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za 300 000 barela dnevno. Medjunarodna agencija za energetiku ocenila je da bi ove odluke mogle da dovedu do deficita u ponudi nafte na svetskom tržištu u četvrtom kvartalu 2023.godine.

Tako je barel nafte tipa Brent ovu radnu nedelju završio s cenom od 94,27 dolara, a barel nafte tipa WTI s cenom od 90,71 dolara.

Zapadni analitičari se više ne ustežu da ocene da EU embargo na uvoz ruske nafte teško da je značajno smanjio ruski izvoz nafte, kao što ni plafoniranje cene na 60 dolara za barel nije dalo očekivani efekat.

Prema informaciji Ministarstva finansija Rusije, prosečna cena nafte Urals u periodu 15.avgust – 14.septembar iznosila je 77,03 dolara, dok je nafta tipa Brent u istom periodu iznosila 88,61 dolar. Tako je diskont na naftu Urals pao sa 16,5 %, koliko je iznosio mesec dana ranije, na 13,1 odsto. U istom perodu u junu-julu taj doskont je iznosio 23,7 odsto.

U petak 15.septembra barel ruske nafte tipa Urals stajao je 78,68 dolara, dok je Brent dan okončao s cenom od 94,27 dolara.

Važnu ulogu u svemu tome igra Indija, na koju Zapad inače veoma računa u narastajućem protivstavljanju ekonomskom i političkom rastu Kine.

Indija, koja iz uvoza pokriva 80 odsto svojih potreba za naftom, iz Rusije je tokom 2022.godine obezbedila 40 odsto uvoza i na to potrošila 40 milijardi dolara. Kako je, pored ostalih, zabeležila i američka stanica CNBC, pre ruske intervencije u Ukrajini Indija je na uvoz ruske nafte trošila izmedju 12 milijardi i 14 milijardi dolara godišnje.

Šef najvećeg indijskog uvoznika ruske nafte kompanije ONGC K.C Rameš za američku televizijsku stanicu CNBC ocenio da je enormno narastanje tog uvoza korisno i za privredu Indije i za svetsku privredu.

On je rekao da je cena po kojoj Indija dobija rusku naftu veoma povoljna što podržava rast indijske privrede, a istovremeno, uvozom nafte iz Rusije, Indija oslobađa naftu iz Persijskog zaliva za druge države, posebno za Evropu. Kad bi Indija odustala od ruske nafte, deficit nafte na svetskom tržištu bio bi tako veliki da ne bi mogao da bude pokriven iz drugih izvora, što bi izazvalo značajan rast njene cene.

Nemačka služba za statistiku je upravo objavila da je Nemačka, ključna zemlja Evropske unije, koja je zvanično obustavila kupovinu nafte iz Rusije, za prvih sedam meseci 2023.godine značajno uvećala uvoz ruske nafte iz Indije odnosno ključne sirovine za proizvodnju dizela i ulja za loženje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com