2.9. 2022 : Gas pojeftinio za 12,759%

Na holandskom habu danas se na zatvaranju ttf – fjučersi ma prirodnog gasa, za isporuke u oktobru trgovalo po ceni od 212 evra za MW odnosno 2224 dolara za 1000 m3 što je cena za celih 12,759 odsto niža nego juče.

Barel nafte tipa Brent u 19.36 sati trgovan je po ceni od 93.56 dolara što je za 1,51odsto viša cena nego juče, a barel nafte tipa WTI trgovan je po ceni od 87,44 dolara što je za 1,25 odsto viša cena nego juče.

Današnji dan na tržištu nafte obeležila je ponovo intenzivirana ideja američke ministarke funansija Dženet Jelen da se utvrdi maksimalno dozvoljena cena za rusku naftu.

U zajedničkom saopštenju države članice G7 (SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Francuska, Nemačka Italija) pozvale su sve države uvoznici nafte da se pridruže toj meri :“ Mi težimo širokoj koaliciji kako bi smo maksimirali efekte“, saopštavaju ministri finansija G7.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner tvrdi da bi široko prihvatanje ideje da se Rusija prisili da velikim kupcima naftu prodaje po nižoj ceni i povećanje produkcije ostalih izvoznica nafte znatno doprinelo smanjenju inflacije.

„Mi želimo da smanjimo prihode Rusije i istovremeno smanjimo ekonomske štete po naša društva“, rekao je Lindner.

Mada još nije utvrdjeno koja bi to maksimirana cena ruske nafte bila, ideja je G7 da se ona ostvari uz pomoć najvećih svetskih osiguravača i morskih prevoznika – od njih se očekuje da osiguravaju odnosno prevoze samo rusku naftu prodatu po ceni koju će odrediti G7.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je izjavila da bi ograničenje cene ruske nafte „smanjilo sposobnost Rusije da vodi nepravedni rat u Ukrajini a ubrzalo bi i propast ruske privrede“.

Iz Moskve je odmah poručeno da će, u slučaju usvajanja maksimirane cene ruske nafte, ta nafta biti prodavana samo zemljama koje je budu kupovale po tržišnim uslovima.

One zemlje, rekao je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, „koje se priključe ograničavanju cene neće dobijati rusku naftu“.

Prema podacima Energy flyx od 20 sati, struja je u Evropi pojeftinila svuda sem u Italiji (+5% na 627,36 evra/MWh), Francuskoj (+5% na 627,36 evra/MWh) i Grčkoj (+4,4% na 624,32 evra/MWh).

U Srbiji je MWh trgovan po ceni od 596,76 evra /MWh.

Najviše je struja pojeftinila u Poljskoj (-14,8%) gde je bila i najjeftinija 509,31 evro /MWh.

Pšenica i kukuruz su pojeftinili. Tonom pšenice za isporuke u septembru trgovalo se po ceni od 323,50 evra, a tonom kukuruza za isporuke u novembru po ceni od 316,50 evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com