Akcija Gasproma raste li raste: Odlazi Miler ili dolazi kriza?

U ponedeljak je Gasprom prvi put postao najskuplja ruska kompanija (5.600 milijardi rubalja): za prva tri sata trgovanja na Moskovskoj berzi akcija Gasproma je poskupela za 17% da bi se taj rast kasnije stabilizovao na oko takodje visokih oko 10%.

Berzanski i energetski stručnjaci, koje su konsultovali ruski mediji, ocenjuju da bi iza rasta ove akcije, koja traje već neko vreme, mogle da budu: ponovno intenzivirane glasine da Aleksej Miler odlazi s mesta prvog čoveka kompanije, zvanična najava da bi kompanija u naredne tri godine mogla da promeni svoju politiku dividendi ili je narastanje Gasprom balona samo najava skorog velikog svetskog praska na berzama.

Glasine su ostavku Alekseja Milera najavile za – danas. Šef Gasproma je za 4. jun u Sankt Peterburgu zakazao sastanak sa direktorima svih Gaspromovih firmi kćerki. Tu će navodno objaviti odluku o ostavci.

Prema glasini, na mesto Milera će doći Aleksandar Djukov, sadašnji direktor Gaspromnjeftija. A sa njim će, kažu dalje glasine iz više izvora, biti promenjena cela menadžment filozofija.

Naime, vlasnici vesti o ostavci objašnjavaju da su investicioni projekti u vidu gasovoda, koji zaobilaze neke teritorije, gotovo završeni, ulazak na kinesko tržište, takodje. Sad je na redu finansiranje nacionalnih projekata. A za to je pravi čovek Djukov.

Sem toga, veliko menadžment spremanje u Gaspromu je već počelo jer su dva Milerova zamenika, Aleksandar Medvedev i Valerij Golubjov, u februaru podneli ostavke. A sve u vezi s hapšenjima senatora Arašukova, usred sednice Saveta federacije RF, i njegovog oca zbog kradje iz Gasproma 30 milijardi rubalja.

Sem što je savet direktora Gasproma iznenada odlučio da dividendu za 2018. godinu poveća sa prvobitno planiranih 10,43 na 16,61 rubalja po akciji, finansijski direktor kompanije je najavio mogućnost da se u naredne tri godine procenat dobiti koji se isplaćuje akcionarima poveća sa 23% na 50%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com