Arapski konzorcijum: Turski tok kroz Bugarsku za 250 dana

Arapski konzorcijum Arkad ponudio je da izgradi cev gasovoda Turski tok kroz Bugarsku po najnižoj ceni i u roku od 250 dana, objavilo je bugarsko izdanje Novinite.

Konzorcijum sastavljen od saudijske kompanije Arkad i njenog zajedničkog preduzeća sa švedskom firmom ABB sa sedištem u Italiji učestvovao je na tenderu Bulgartransgaza.

Taj konzorcijum je ponudio da 474 kilometra gasovoda kroz Bugarsku izgradi za 1,3 milijarde evra do kraja decembra.

Na konkursu je učestvovao i konzorcijum italijanske kompanije Bonatti S.P.A, nemačka Max Streicher S.P.A i bugarska firma kćerka Completions Development Sarl. Taj je konzorcijum, tvrdi bugarsko izdanje Novinite , ponudio da cev gasovoda kroz Bugarsku izgradi za 1,4 milijarde evra.

Ponude su otvorene, ali Bulgartransgaz nije saopštio rezultate.

Ruski opozicioni portal RBC tvrdi da je ovaj drugi konzorcijum blizak kompaniji TMK, kojoj je navodno sklona ruska kompanija Gazprom, čiji će gas biti transportovan ovim gasovodom.

Ruski portal eadaily.com, u prilog spekulaciji da Gazprom drži stranu skupljoj ponudi, ističe da luksemburška kompanija Completions Development Sarl ima predstavništvo u Srbiji, kroz koju bi trebalo da se gradi nastavak druge cevi Turskog toka.

Konkurs za gradnju druge cevi Turskog toka kroz Bugarsku do granice sa Srbijom kasni dva meseca, jer je obustavljan do sada dva puta. Prvi put zbog žalbe koju je uložio bugarski „Atomenergoremont“, a zatim je Bulgartransgaz zahtevao od učesnika da dostave  dopunsku dokumentaciju o podizvodjačima koji će se baviti nabavkom materijala.

U januaru su, prema navodima medija, kapacitete za transport gasa drugom cevi gasovoda Turski tok zakupile ruska kompanija Gazprom i švajcarska MET Group. One su platile avans kojim će Bulgartransgaz finansirati gradnju gasovoda kroz Bugarsku.

Kapacitet cevi je 15,75 milijardi kubika, a dogovoreno je da tokom 2020. Srbiji bude isporučeno 4 milijarde, a 2021. godine 12 milijardi kubika, radi njenih potreba i tranzita.

Bugarski energetski stručnjaci sumnjaju da cev gasovoda Turski tok kroz Bugarsku može biti završena za 9 meseci. Ako su u pravu, Bugartransgaz će plaćati ozbiljne penale Gaspromu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com