Atomska centrala Zaporožje : Desant i špijuni nisu prošli

Inspekcija Medjunarodne agencije za atomsku energiju najzad je stigla u najveću atomsku centralu u Evropi, onu u ukrajinskom Zaporožju, što je od marta 2022.godine pod kontrolom drži ruska vojska.

„Očigledno da su centrala i njena fizička celovitost bili narušeni nekoliko puta, a mi nemamo neophodne elemente da bismo ocenili da li je to bilo slučajno ili namerno, rekao je direktor Medjunarodne agencije  za atomsku energiju Rafael Grosi posle prve inspekcije Zaporoške atomske centrale.

Kako prenosi TASS pozivajući se na video prenos ukrajinskih medija, Grosi je rekao da Medjunarodna agencija za atomsku energiju planira da obezbedi svoje stalno prisustvo u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

„Postoje dve grupe tehničkih eksperata Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Jedna grupa će u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani raditi do nedelje ili ponedeljka, kako bi ocenila situaciju. Oni treba da formulišu prva pitanja, prve podatke, da daju prethodnu ocenu, a zatim da sačine izveštaj. Posle toga mi planiramo da u elektrani obezbedimo stalno prisustvo stručnjaka Medjunarodne agencije za atomsku energiju“, rekao je Grosi.

Proruske vlasti Zaporoške oblasti i Ministarstvo odbrane Rusije optužili su Kijev da je pokušao da pod maskom novinara u delegaciju Medjunarodne agencije za atomsku energiju ubaci svoje špijune i da je pokušao desant na nuklearku.

„Pokušaji ubacivanja špijuna i diverzanata u vidu ukrajinskih novinara presečeni su i oni na teritoruju Zaporoške nuklearne elektrane   nisu ušli“, rekao je pripadnik proruskih vlasti u Zaporožju Vladimir Rogov, a prenosi list Vzgljad.

Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu je objavilo da je ukrajinska vojska 1.septembra pokušala da izvrši desant na Zaporošku nuklearnu elektranu.

Pokušaj je, prema tom saopštenju, išao u dve faze : prvo sa diverzionom grupom od 60 ljudi, koji su se sa sedam čamaca iskrcali na obalu tri kilometra daleko od elektrane,a zatim sa grupom ukrajinskih specijalnih službi koji su stigli na dve barže.

„Preduzete su mere u cilju uništenja protivnika, izmedju ostalog je delovala i vojna avijacija“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF.

To saopštenje prenosi i ukrajinski portal na ruskom jeziku strana.ua, ali napominje da je od dokaza publikovan samo video barže koja gori i sa koje je navodno pokušan desant.

„Ali su je pokazali izdaleka. Ovog trenutka nema nikakvih drugih potvrda postojanja tog desanta (fotografije tela, razgovor sa zarobljenicima). Tu nije jasno da li se stvarno sve dogodilo ili je deo informacione kampanje“, piše strana.ua

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com