Benzin u Venecueli poskupeo 6.000 posto!

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro doneo je odluku o povećanju cena benzina, a u sklopu tamošnjeg vanrednog ekonomskog stanja.

benzinska pumpa, Venecuela

Benzin, koji je u Venecueli do sada bio jeftiniji i od vode, od danas će biti skuplji do 6.000 posto. Tako će litar takozvanog premijum benzina umesto dosadašnjih 0,1 bolivar koštati 6 bolivara, dok će litar benzina od 91 oktana koštati 1 bolivar (povećanje od 1.400 posto).

„Preuzimam odgovornost“, rekao je Maduro povodom ovog poskupljenja, ali je najavio i povećanje minimalne plate u državi i to za 20 odsto.

Inače Maduro, naslednik Uga Čavesa, prošle godine je izgubio dotadašnju neprikosnovenu većinu Čavesove stranke na izborima za parlament. Ipak, sistem vlasti u Venecueli je takav da većinu odluka donosi predsednik, koji bira i ministre, a njegova izvršna vlast je dodatno povećana uvođenjem vanrednog ekonomskog stanja.

Ozbiljna ekonomska kriza u Venecueli, o čemu je pisao i dopisnik portala Ekonomske Vesti iz Južne Amerike, izazvana je velikim padom cene nafte, koja čini čak 96 odsto izvoza ove države.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com