Bitka za sindikalnu organizaciju Kolubare se nastavlja?

Zaposleni u Kolubari dobili su ovih dana dva dopisa : jedan je pristupnica za novoosnovani Sindikat rudarstva i energetike, a drugi upozorenje „Maske su pale“ kojim se praktično pozivaju da se u taj sindikat ne učlane.

Informaciju o osnivanju Sindikata rudarstva i energetike saopštio je na sastanku s ministarkom rudarstva i energetike Milan Djordjević, predsednik Sindikata radnika EPSa, kako je na sajtu Vlade Srbije predstavljen.

Preciziranje Djordjevićeve pozicije je nužno, budući da je njemu pre par meseci bilo oduzeto pravo potpisa pod sindikalni račun.

Prema informacijama iz EPSa, otad se ponešto u vrhu sindikata te kompanije promenilo : trenutno je račun blokiran Djordjevićevom sindikalnom suparniku Miodragu Rankoviću, poznatom kao Pici.

U pristupnici, koju su dobili zaposleni u 15 firmi, zaposleni se pozivaju da potvrde da se učlanjuju ili su učlanjeni dobrovoljno i u Sindikat rudarstva i energetike, osnovan 2022.godine.

„Iz postojećih informacija imate uvid da ste član Sindikata rudarstva i energetike osnovanog za teritoriju Republike Srbije i da potpisivanjem ove pristupnice stičeš prava na zastupanje ma kog problema u vezi Zakona o radu, kolektivnih ugovora i Ugovora o radu. Dobro došao u sindikat koji je jedinstven, samostalan, nezavisan i koji može da se povezuje sa ma kojim sindikatom, ako je interes zajednički „.

U dopisu pod naslovom“ Maske su pale“, Milan Djordjević, poznat kao Djokin, optužuje se da se udružio s ministarkom rudarstva, i energetike Zoranom Mihajlović i da pod plaštom zelenih agendi zajedno rade na ukidanju proizvodnje uglja i ostavljanju zaposlenih bez radnih mesta.

„Na vama je da izaberete kome ćete dati podršku u borbi za EPS, predstavnicima sindikata radnika, koji rade u vašem interesu ili ljudima čiji je interes rasturanje EPSa“.

U Kolubari inače otkrivenog uglja nema, na otkrivanju se radi, ali uglja neće biti do jeseni. Plate zaposlenima se smanjuju svakog meseca, tokom prošle godine je, navodno, svaki zaposleni primio jednu platu manje nego 2020.godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com