British Petroleum i Shell odustali od ruske nafte

Britanska kompanija British Petroleum i holandsko – britanska kompanija Shell saopštile su danas da neće zaključivati nive ugovore o kupovini ruske nafte i gasa, objavio je Bloomberg, a prenosi Komersant.

Te dve kompanije su ostavile mogućnost da od te odluke odustanu ukoliko bude ugrožena bezbednost snabdevanja njihovih potrošača.

British Petroleum(BP) je ranije objavio nameru da proda svoj udeo u ruskoj kompaniji Rosnjeft od 19,75 odsto i izašao iz svih zajedničkih projekata s tom ruskom kompanijom

Kako je objavio Komersant, BP je imao udeo od 49% u zajedničkoj firmi za geološka istraživanja „Jermak njeftegas“ i zajedničkoj firmi „Harampurnjeftegas“.

Takodje BP ima 20 % udela u „Taas -Jurjah“, koja razradjuje naftni izvor Srednjebotuobinskoe.

Dva ključna menadžera BP izašla su iz Saveta direktora BP.

BP je takodje objavio da će pri predstavljanju svojih rezultata u maju obaviti otpis po osnovu poslova u Rusiji, koji će iznositi oko 25 milijardi dolara.

Prema podacima Komersanta, da odustaje od ruske nafte objavila je i kompanija TotalEnergies SE, ali uz napomenu da jedna njena rafinerija u Nemačkoj nastavlja da dobija sirovu naftu iz Rusije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com