Bugarska: Moguće obnavljanje Južnog toka

Bugarska i Rusija mogle bi da obnove ranije otkazane energetske projekte, uključujući i gasovod Južni tok, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov, prenosi Sputnjik.

južni tok

„Bugarska i Rusija su se dogovorile da formiraju radne grupe za obnavljanje ruskih energetskih projekata, uključujući i izgradnju gasovoda Južni tok“, navodi reči Borisova agencija Blumberg.

Prošlog petka predsednik Rusije Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa premijerom Bugarske. Tokom razgovora razmatrana su aktuelna pitanja bilateralne saradnje sa akcentom na realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike.

Rusija je u decembru 2014. godine objavila saopštenje o prekidu Južnog toka koji je trebalo da pređe preko teritorije Bugarske, Srbije i Mađarske, u korist novog gasovoda prema Turskoj (Turski tok). Međutim i taj projekat je „zamrznut“ zbog zahlađivanja političkih odnosa Moskve i Ankare.

Razlog za napuštanje projekta Južni tok bio je stav Evropske unije — prema trećem energetskom paketu, jednoj te istoj kompaniji je zabranjeno da kombinuje proizvodnju i transport gasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com