Bugarska ugovorila uvoz gasa iz SAD, a cena?

Bugarska vlada je saopštila da je  tokom boravka u SAD premijera Kirila Petkova i njegovog  susreta s potpredsednicom Kamalom Haris postignut sporazum o isporuci američkog tečnog gasa Bugarskoj.

U saopštenju je navedeno da isporuke počinju u junu „po cenama nižim od Gaspromovih“ i da je „partnerstvo Sofije i Vašingtona važan deo dostizanja gasne nezavisnosti Bugarske“.

Medjutim, bugarska opozicija je odmah dovela u pitanje tvrdnju Vlade da će američki tečni gas biti jeftiniji od ruskog prirodnog gasa.

Na udaru kritika je pogotovo aktuelni uvoz ruskog gasa – iz Grčke.

Pošto je ruski Gazprom obustavio isporuke gasa Bugarskoj, jer je odbila novu šemu plaćanja, ta zemlja ruski gas uvozi iz Grčke, kao što ga Poljska, kojoj su isporuke ruskog gasa obustavljene iz istih razloga, uvozi iz Nemačke.

Predstavnici opozicione stranke GERB tvrde da Bugarska iz Grčke, preko posrednika, uvozi ruski gas za 30 odsto skuplji nego dosad.

Poljska, medjutim, iz Nemačke uvozi ruski gas jeftiniji nego dosad pošto Nemačka ima povoljniji dugoročni ugovor o kupovini tog gasa.

„Poljaci su počeli da kupuju jeftiniji gas, ali iz Nemačke gde je cena po ruskom ugovoru niža. Ruska cena za Grčku je veća, onda su Grci dodali nadiknadu, tvrdi poslanik Deljan Debrev, iz opozicione stranke GERB za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Predsednik Odbora za energetiku bugarskog parlamenta Radoslav Ribarski za Bugarsku nacionalnu tekeviziju je rekao da će se američki gas u Bugarsku dopremati brodovima o čemu je Bulgargaz potpisao ugovor.

„Ne mogu da saopštim cenu. U ovom trenutku ćemo dobiti nizu cenu od one za ruski gas, na osnovu berzanskih cena… Ne brinemo da nešto nije u redu. Klasifikacija se radi po odredjenim pravilima, ako je potrebno da se deo tajnosti skine, da imamo potpunu informaciju. Poslovna tajna je deo dogovora i gotovo nijedna država otvoreno ne saopštava svoje sporazume“, rekao je Ribarski.

Predstavnici bugarske vlasti tvrde da nastoje da do juna 2022.godine obezbede jednu trećinu bugarskih potreba za gasom iz Azerbejdžana. Za pokriće druge dve trećine potreba dovoljan je u proseku jedan brod gasa mesečno, tvrdi se.

Bugarska je, takodje se tvrdi u Sofiji, inicijator zajedničke regionalne nabavke gasa. O toj interesantnoj inicijativi još se ne navode podrobnosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com