Članice OPEK-a traže hitan sastanak zbog cene nafte

Cena sirove nafte na svetskom tržištu na najnižem je nivou još od 2004. godine. Krivica, umnogome, za takvo stanje je na državama koje proizvode najviše nafte na svetu.

A flag flies outside of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) headquarters in Vienna, Austria, on Thursday, Jan. 31, 2008. OPEC President Chakib Khelil said there's no need to increase or cut oil production quotas at a meeting tomorrow in Vienna, siding with other oil ministers that have suggested maintaining current targets after prices fell this month. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Mnoge od tih država su članice OPEK-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) i upravo neke od njih traže hitan sastanak povodom trenutnog stanja.

Emanuel Ibe Kačikvu, ministar za naftne resurse Nigerije, rekao je novinarima na jednoj energetskoj konferenciji u Abu Dabiju da trenutni uslovi poslovanja na svetskom tržištu nafte zahtevaju hitan sastanak OPEK-a. Takav sastanak će se održati već početkom marta, dodao je Kačikvu, koji je trenutno i predsedavajući OPEK-a.

Pored Nigerije, članice OPEK-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija, Venecuela, kao i Ekvador, Katar, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir i Angola.

Podsetimo, cena sirove nafte tipa Brent juče se spustila na 30,5 dolara za barel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com