Da li kineski dolari ugrožavaju nacionalnu bezbednost Velike Britanije?

Odluka britanskih vlasti da odloži projekat gradnje nuklearne elektrane Hinkley Point naišla je na oštre osude kineskog političkog vrha.

nuklearka

Kina, koja u tom projektu učestvuje kao finansijer, pozvala je Veliku Britaniju da bez odlaganja nastavi sa izgradnjom Hinkley Point nuklearne elektrane.

„Želeo bih da istaknem da je ovaj projekat, koji su ugovorile Kina, Britanija i Francuska u duhu međusobne koristi i saradnje, koji je dobitak za sve strane, uvek imao snažnu podršku Britanije i Francuske“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing.

Iz kabineta nove britanske premijerke Tereze Mej odmah su stigla uveravanja da Velika Britanija planira da nastavi „osnaživanje odnosa sa Kinom“. Međutim, komentar u vezi sa spekulacijama da učešće Kine u ovom projektu predstavlja neku vrstu opasnosti po nacionalnu bezbednost Velike Britanije je izostao, iako su novinari to pitanje postavili.

Podsetimo, francuski EDF i kineska državna kompanija za nuklearnu energiju CGN krajem prošle godine dogovorili su uslove izgradnje nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji. Vrednost projekta procenjena je na 18 milijardi dolara, od kojih je šest trebalo da uloži kineska strana i time stekne vlasništvo u nuklearnoj elektrani u iznosu od 33,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com