Države u OPEK+ dogovorile povećanje proizvodnje nafte od avgusta

Dosad  važeće  smanjenje proizvodnje nafte, dogovoreno radi regulacije tržišta i cene, biće iscrpeno do septembra 2022. godine tako što će od avgusta do kraja 2021.godine, svakog meseca dnevna proizvodnja rasti za 400 000 barela, dogovorile su države okupljene u tkz. OPEK+.

Taj će tempo, prenosi ruski list Komersant, po mogućstvu, biti nastavljen i tokom 2022.godine sve dok od septembra proizvodnja nafte ne bude na nivou od pre dogovora.

Povećanje bazne kvote na koju se računa dopušteno mesečno povećanje dnevne proizvodnje, dozvoljeno je od maja 2022.godine  Saudijskoj Arabiji i Rusiji (svakoj sa 11 mil barela na 11,5), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (sa 3,2 na 3, 5 miliona barela), Iraku (sa 4,65 na 4,8 miliona) i Kuvajtu (sa 2, 8 na 2,96 miliona barela).

Dogovor je, ističe se u vesti Komersanta, postignut na fonu aktuelnog deficita nafte na tržištu i cene barela, koja je iznad 70 dolara.

Sledeći sastanak OPEK + zakazan je za 1.septembar dokad će biti biti jasnija situacija oko povratka iranske nafte na težište.

Zahvaljujući i ekspanziji američke nafte, na tržištu se očekuje suficit već od početka 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com