Dzonson i Habek : Gas od malih i gas od velikih autokrata

Britanski premijer Boris Džonson i nemački ministar privrede Robert Habek protekle su se nedelje dali na put kako bi gas i naftu  jedne zemlje, koju optužuju za autokratiju, zamenili naftom i gasom drugih zemalja, koje takodje optužuju za kršenje ljudskih prava i autokratiju.

Ali, klin se klinom izbija, a autokratija autokratijom.

Boris Džonson je zapucao u Saudijsku Arabiju u istoj nedelji u kojoj je u toj zemlji u jednom danu  izvršena smrtna kazna nad 81 osobom. Ali ta zemlja, u čijem je istanbulskom konzulatu zverski isečen novinar Džamal Kašogi, ove godine je sa 10,17 miliona barela dnevno, treći po veličini proizvodjač nafte. I povećanjem produkcije može da pomogne da Zapad kupovinom gasa i nafte od Rusije ne finansira autokratiju u toj zemlji i njenu ratnu operaciju  u Ukrajini. Što će u zamenu za to finansirati rat u Jemenu, koga briga. Ionako je to daleko, a i Zapad ima svoje dugoročne ruske prioritete.

Nemački ministar Robert Habek još se nije vratio s putovanja u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.Cilj njegovog putovanja identičan je cilju Džonsonovog – oslobadjanje od ruske nafte i gasa, a i kontroverze su slične.

Habek ih je razrešio pre nego što je stigao u Katar, državu kojoj i Nemačka zamera na nepoštovanju ljudskih prava.

„Ali izmedju jedne nedemokratske zemlje u kojoj je situacija sa ljudskim pravima problematična i jedne autokratske države, koja vodi jedan agresivan, medjunarodnom pravu protivan rat pred našim vratima, ipak ima razlike. Ne možemo sve zemlje isključiti iz postavki [gasa], objasnio je Habek, a prenosi ARD.

Njegova poseta Kataru ocenjena je kao uspeh. Doha će Nemačkoj isporučivati tečni gas – dogovoreno se dugoročno energetsko partnerstvo.

Za taj je gas potreban terminal, koji Nemačka još nema, pa će joj sledeće zime ruski gas još biti potreban.

„To nije nešto što rado kažem, ali nama će još trebati ruski gas“, „rekao je Habek za ARD.

“ Nama je potrebna diversifikacija, a to znači da jedna država neće zameniti drugu“, rekao je on i objasnio da kratkoročno, Katar treba da pomogne da se Nemačka energetski obezbedi sledeće zime, a srednjeročno, da isporučuje gas za nemački terminal.

Dugoročno, Nemačka bi da dugoročno  sasvim izadje iz fosilnih goriva.

Habek je rekao da govora o isporukama nemačkog oružja u zamenu za katarski tečni gas nije bilo.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com