Ekonomske Vesti u Ekvadoru: Lenjinov zid

Poslednje što biste očekivali od zemlje čiji se predsednik zove Lenjin je prvo što vam u Ekvadoru pada u oči: Kvartovi glavnog grada Kita, u kojima žive bogati, zidom su odvojeni od delova grada u kojima žive oni koji to nisu.

Novinar Ekonomskih Vesti Andrija Matić u te je bogate kvartove zavirio samo preko rampe. Tamo se slobodno ne ulazi.

Kvartovi u kojima živi običan svet nisu, u tom pogledu, manje puni iznenadjenja.
Mere bezbednosti koje preduzima bukvalno svaka kuća podjednako su zastrašujuće, bezbednosne ograde se razlikuju samo po količini para koje je vlasnik u svoju bezbednost mogao da uloži.

Kroz žicu teče struja, naravno niskog napona, da uplaši.

Oni što su sve samo ne bogati, ali im se ipak ima šta ukrasti, zadovoljavaju se ovim ogradama – strašilima i od lomljenog stakla.

Ekvador je u svetskim razmerama veliki proizvodjač banana, nafte i kakaoa. Što se cena tiče, Ekvadorijanci su od toga, do prošle nedelje, videli neke koristi samo na benzinskim pumpama. Sad su državne subvencije, koje su na gorivo uživali tokom proteklih 40 godina, ukinute.

Ekvador je 30. septembra, dakle neposredno pre ukidanja državnih subvencija, po ceni litre benzina od 0,49 dolara bio 153. od ukupno rangirane 164 države (s tim što za poslednju na listi Venecuelu nema podataka). Jeftiniji benzin od Ekvadorijanaca uživali su gradjani samo 11 država – Kubance litra benzina staje 0,09 dolara, navodi portal globalpetrolprices.com

Pošto su subvencije ukinute, Ekvadorijanci bi trebalo da plaćaju litru benzina oko 0,64 dolara i sada su 139. na listi izmedju Avganistana (0,65$)i Iraka (0,63$).

Što se čokolade tiče, čiji najvažniji sastavni deo čini kakao, Ekvadorijanci moraju debelo da plate, ako žele da se zaslade.

Svejedno što su nadjeni tragovi proizvodnje kakaoa u njihovoj zemlji stari 5.000 godina i što je Ekvador, prema podacima Programa UN za hranu (FAO) u 2016. godini bio 7. proizvodjač kakaoa u svetu sa proizvedenih 128.446 od ukupno u svetu te godine proizvedenih 1.448.992 tone.

Švajcarska „milka“ od sto grama papreno je skupa.

Dobro, daleko je Švajcarska.

Ali, papreno je skupa i domaća čokolada – Ekvador je takodje veliki proizvodjač.

Četiri table ekvadorske čokolade, garantuje se vrhunski kvalitet, od ukupno 200 grama staje 8 dolara. Dakle, 100 grama 4 dolara. To ako se kupuje pakovanje od četiri, pojedinačna cena za tablu od 50 grama je 2,5 dolara.

dav

Radi daljeg poredjenja, ovo su čokolade visokog sadržaja kakaoa iz Maxi samousluge na Zlatiboru, zabeležene usred turističke sezone.

sdr

Dakle, najskupljih 100 grama čokolade sa sadržajem kakaoa od 85%, u Srbiji koja je daleko od svake proizvodnje kakaoa staje 4,05 dolara, koliko i na licu mesta u Ekvadoru.

Istine radi, komentatori stanja na svetskom tržištu kakaoa, koji nisu Ekvadorijanci, ne propuštaju da navedu da se ekvadorijanski kakao ističe kvalitetom. Proizvodjači čokolade za masovnu prodaju navodno se zadovoljavaju kakaoom proizvedenim u Obali Slonovače (najveći proizvodjač na svetu) i drugde po Africi, dok se proizvodjači malih serija radije oslanjaju na ekvadorski kakao u postizanju izuzetnog ukusa kojim se reklamiraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com