EPS 30 godina bez novih kapaciteta, a dobit uplaćuje u budžet

Kao da je to nešto novo : ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović na sinoćnjoj je sednici Vlade Srbije rekla da Elektroprivreda Srbije tokom poslednjih 30 godina nije izgradila nijedan  kapacitet.

Nije rečeno, ali je poznato da EPS polovinu dobiti transferiše u budžet Srbije, pa je od 2015.do 2019.godine u republičku kasu uplatio 250 miliona evra!

Prema medijskim napisima, EPS je od prošlogodišnje dobiti u budžet trebalo da uplati 6,44 milijardi dinara.

Mihajlovićeva je rekla da se Srbija nalazi u ozbiljnoj energetskoj krizi i da su potrebna velika i hitna investiranja  u elektroenergetski sistem.

Neophodne su velike investicije u Elektromrežu Srbije, EDS i EPS, rekla je Mihajlović.

Elektrodistributivnom sistemu je potrebno mnogo više novca za održavanje distributivne mreže da bismo mogli mirno da dočekamo svaku zimu, a ne da odjednom približno 130 000 ljudi ostane bez struje i da više od 2000 megavata bude van sistema, rekla je Mihajlović.

Ona je, kako piše na sajtu Vlade Srbije upozorila na to da će ova situacija da potraje i duže, da su odvojena velika sredstva za nabavku dodatnih količina mazuta, kao i za uvoz električne energije.

Nije navela kolika su ta sredstva, ali na sajtu Energy flyx EMSa se navodi da je Srbija juče uvezla 1967 MW struje ili 36,5 odsto od potrebnih 5382 MW.

Mihajlovićeva je rekla da se razmatra i kupovina kapaciteta van granica Srbije, ali da je svakako potrebno da ulažemo u kapacitete kod nas i da sprečimo da se ovakve krize ponove.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com