Erdogan: Smrzli bismo se bez gasa iz Irana

Turska neće poslušati zahteve iz Vašingtona i  prestati da uvozi gas iz Irana, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„I ranije sam govorio (bivšem predsedniku SAD Baraku) Obami: Izvinite, ali mi kupujemo gas iz Irana. Gde da ga nabavimo ako ne od Irana? Moji gradjani bi se bez njega posmrzavali zimi, i šta bi ja onda trebalo da radim“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska i SAD zaoštrili su odnose kada je američki predsednik Donald Tramp Turskoj zapretio sankcijama ukoliko ne oslobodi američkog pastora Endrjua Brensona, koji je u turskom zatvoru od 2016. godine pod optužbom da je blizak gulenistima i da podržava Radničku partiju Kurdistana.

„SAD će uvesti Turskoj ogromne sankcije za dalje držanje u zatvoru pastora Endrjua Brensona, velikog hrišćanina, porodičnog i prekrasnog čoveka. On veoma pati. Taj nevini čovek vere mora iz ovih stopa da bude oslobodjen”, napisao je američki predsednik na svom Tviter nalogu.

Istovremeno je američki Kongres blokirao isporuke najnovijih lovaca F-35 Turskoj, na šta je Turska zapretila medjunarodnom tužbom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com