EU-embargo na rusku naftu sve neizvesniji

U ponedeljak su tržišta ocenila da izgledi za postizanje sporazuma o embargu na uvoz ruske nafte nisu veliki – pa je cena barela nafte tipa Brent pala za 4, 91 dolar, a barela nafte tipa WTI za 5,26 dolara.

Madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto pred madjarskim je parlamentom bio odlučan : Madjarska neće glasati za šesti paket sankcija Rusiji jer taj paket Madjarskoj donosi samo probleme.

„Madjarska neće glasati za taj paket jer madjarski narod ne smeju da plaćaju cenu rata“, rekao je Sijarto.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u ponedeljak hitno otputovala u Budimpeštu, a uveče je na svom Twitter nalogu napisala da je postignut napredak, ali da još treba da se radi.

Veto na zabranu uvoza ruske nafte najavio je  ministar finansija Bugarske ukoliko se toj zemlji ne da prelazni period od 12 do 24 meseca.

Iz rafinerije Lukojl Njeftohem Burgas AD saopštili su da bi embargo na uvoz ruske nafte doveo sigurno do daljeg rasta cena goriva, a verovatno i do nestašica. Prema tom saopštenju, maloprodajne cene goriva u Bugarskoj su 2021.godine porasle izmedju 40 i 50 odsto, a od početka ove godine za, 15 – 20 odsto.

S obzirom da je vlasnik rafinerije u Burgasu privatna ruska kompanija Lukojl, bugarski stručnjak za energetiku Martin Vladimirov za Bugarsku nacionalnu televiziju ne samo da tvrdi da je reč o „manipulaciji i političkom pritisku na Bugarsku“ nego i da se „mogu očekivati sabotaže u slučaju embarga na uvoz ruske nafte“.

On je apsolutno za embargo, a argumenti koje navodi Bugarska kad preti vetom na embargo su „pre politički“.

„Cene će rasti u celoj Evropi bez obzira da li će Bugarska pristupiti embargu ili će staviti veto na ovu odluku. Bilo da je razlika [u ceni]  5 ili 10 odsto, ne treba odustati. Ne zaboravimo zašto je potreban ovaj embargo. Zaustavljanjem ruske nafte, Rusija bi se lišila velikog dela prihoda od nafte. Ako je cena evropske bezbednosti da se gorivo plaća 5 do 10 odsto više, to moramo da uradimo“, rekao je Vladimirov i dodao da Bugarska može i bez rafinerije u Burgasu, nabavkom goriva baržama preko Dunava ili iz rafinerija u susednim zemljama!

Na cenu nafte na svetskom tržištu utiče i nulta tolerancija Kine prema Covid-19 koja za posledicu ima milionska zatvaranja.

Saudijska Arabija je o vikendu već odgovorila na taj kineski izazov spuštanjem cena nafte za kupce u Aziji.

U potrazi za novim tržištima i ne sumnja se da će diskont dobiti i azijski kupci ruske nafte.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com