EU i SAD : Osiguravači isporuke ruske nafte da osiguravaju samo do odredjene cene

EU i SAD se spremaju na ograniče cenu ruske nafte na svetskom tržištu za kupce iz neevropskih država, na primer za Kinu i Indiju!

Način na koji će to biti realizovano traži Ministarstvo finansija SAD u intenzivnim razgovorima s evropskim saveznicima, izjavila je američka ministarka za finansije Dzenet Jelen, a prenosi Dow Jones.

„Cilj razgovora je da se ruska nafta na svetskom tržištu ostavi dostupnom kupcima kao što su Indija i Kina, što bi moglo da dovede do stabilizacije cena, koje su već duplo veće nego pre pandemije, a da se istovremeno razvije mehanizam kojim bi zapadne države ograničile ruske prihode od prodaja [nafte], rekla je Dzenet Jelen

Ona je rekla da je na samitu G7 izneta ideja da se kontaktiraju osiguravači i da se od njih traži da ruske isporuke nafte osiguravaju samo do odredjene cene.

Odluku o embargu na uvoz ruske nafte ranije su donele SAD i Velika Britanija, a oko delimičnog embarga na uvoz ruske nafte – stupa na snagu za šest meseci, i oko embarga na uvoz ruskih proizvoda od nafte-stupa na snagu za 8 meseci, države članice EU usaglasile su se prošle nedelje.

Sad je kunst da se  potiskivanjem ruske nafte s evropskog tržišta ne izazove rast cena nafte i svetska privreda ne odgura u recesiju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com