Gas : Ako Vučić ne ubedi Putina, propali smo

Rusija nam je ponudila da od sledeće godine od nje kupujemo gas po ceni koja će 70 odsto biti vezana za berzansku cenu gasa, a 30 odsto za berzansku cenu nafte.

Primenom te formule, Rusima bismo za  1000m3 gasa, umesto 270 dolara kao sada, plaćali 790 dolara, otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

On je ruskim partnerima predložio formulu, prema kojoj bi Srbija od sledeće godine gad plaćala 510 dolara.

Pošto mi ni tu cenu da platimo ne možemo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je molio ruskog predsednika Vladimira Putina da ga primi.

I primiće ga 25.novembra. Vučić će da moli Putina da se sledećim dugoročnim ugovorom o isporuci gasa cena više oslanja na cenu nafte, a manje na spot cenu gasa nego što su Rusi predložili.

„Jer od Putina sve zavisi“, rekao je Vučić.

Cena 1000 m3 gasa na Londonskoj medjunarodnoj berzi (ICE) juče je pala za 13, 1 odsto na 1064,5 dolara, dok je cena nafte nastavila da raste prema sve češće prognoziranih 100 dolara za barel.

Prema ruskim izvorima, Gazprom je ove godine samo 13 odsto gasa isporučivao na osnovu dugoročnih ugovora. Prema proceni te kompanije od kraja avgusta, kupcima van Zajednice nezavisnih država, gas je ove godine isporučivan po prosečnoj ceni od 269, 6 dolara, dakle ceni duplo višoj od prošlogodišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija u skladištu Banatski dvor ima rezerve od 268 miliona m3.

Ranijih godina je postavljan cilj da se kapacitet tog skladišta poveća na milijardu m3. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je tada govorio da je 750 miliona kubika gasa u skladištu dovoljno da pokrije 75 dana potrošnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na TV Prva ponovo pominjao ambicije  Srbije u nuklearnoj energiji.

Dok je ranije spominjao planove da Srbija kupi udeo od 10-15 odsto u bugarskoj nuklearki, sada je govorio o saradnji s Madjarskom.

„Probaćemo sa Madjarima da gradimo nuklearku koju oni grade“, rekao je Aleksandar Vučić na TV Prva.

Prema podacima World Nuclear Assotiation, sa stanjem februar 2021.godine, Madjarska ima u planu gradnju novih  nuklearnih  reaktora snage 2400 MWh.

Prema istom izvoru, u Evropskoj uniji se nove nuklearke(4 reaktora) ukupnog kapaciteta 4312 MWh trenutno grade u Francuskoj, Finskoj i Slovačkoj, a u planu je gradnja 7 novih nuklearnih reaktora kapaciteta 7290 MWh u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Madjarskoj i Rumuniji.

U Evropi van Evropske unije, prema podacima iz februara 2021.godine, novi nuklearni reaktori ukupnog kapaciteta 11 444 MWh grade se u Belorusiji (1),Rusiji (2),Turskoj (2), Ukrajini (2) i Velikoj Britaniji (2).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com